Scootertur på Svalbard

Har dere noen gang opplevd å sveve i fly over et landskap som rett og slett tar pusten fra dere? Det har jeg, da vi fløy inn over Svalbard. Det var så vakkert og flott og helt ubegripelig at jeg satt i det flyet og fikk oppleve dette, jeg klarte nesten ikke å puste… Øygruppen ligger nord for fastlands Europa, omtrent midt mellom Nordpolen og fastlands Norge. Har du lyst til å oppleve noe annerledes, da vil jeg absolutt anbefale Svalbard som reisemål. Vi var der i april måned og vinteren holdt fortsatt et godt grep om naturen. Dette er ei flott tid på året dersom du ønsker å kjøre snøscooter, hundeslede vandre i isgrotter og andre vinteraktiviteter. Lyset og sola er tilbake og du kan oppleve at det er en del varmegrader når det er god vær :o) Her ser dere bilder som jeg tok fra flyet, veien dere ser midt på første bilde, snor seg oppover fjellet og fører til Nordlyslaboratoriet. Svalbard er kjent for sin kullvirksomhet, men i dag er den viktigste virksomheten forskning, blant annet knyttet til Universitetet på Svalbard. Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Scootertur på Svalbard må du oppleve om du er der vinterstid. Jeg har aldri tidligere kjørt snøscooter og må si jeg var litt skeptisk da gasset på for første gang. Jeg hadde ikke fått med meg hvor langt vi skulle kjøre og det var kanskje like greit…. Etter 10 minutter hadde jeg vel egentlig fått mer enn nok med rykking og napping og ustø kjøring. Da vi stoppet etter ca. 20 minutter trodde jeg vi var fremme, men den gang ei. Det var en liten stopp for å sikre at alle hadde det bra…. Vi kjørte scooter hele dagen….Her er jeg :o) Alt utstyr, inkludert klær, votter, støvler, hjelm og briller, hørte med til turen som var bestilt gjennom Basecamp Spitsbergen. 

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

For en som aldri har kjørt scooter før tok det litt tid å forstå hvordan denne digre maskinen fungerte. Spesielt i skråninger hadde jeg mitt svare strev med lene meg langt nok til riktig side for å holde balansen :o) Men du verden dette var gøy, jeg er så glad for at jeg valgte å blir med på denne scooterturen, og ikke minst at jeg valgte å kjøre selv. Det er visstnok ikke så komfortabelt å være passasjer.

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Her ser dere et “fjell”. Det er ikke hvilket som helst fjell, det er en Pingo. En pingo blir dannet i arktiske strøk. Den skapes ved at det blir bevegelser i grunnvannet som trykker på under permafrosten (isen) og vannet presser seg opp gjennom isen. Dette fører til at stein og grums og annet danner disse fjellene. Presset i grunnvannet oppstår gjerne ved bevegelse i en isbre. Slike pingoer kan kollapse når isen trekker seg tilbake eller toppen sprekker. Vil du vite mer om pingoer kan du lese her.

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Å kjøre over isen, innover i Adventsdalen, i dette snødekte landskapet var en ubeskrivelig følelse. Er du redd for å være alene er kanskje ikke dette noe for deg, det er en egen stillhet i landskapet og inne i hjelmen hører du kun motoren fra din egen scooter og ellers er det stillhet. Du blir liten i dette store og hvite landskapet. De tre prikkene midt på bildet er scooterkjørere, det setter litt perspektiv på ting.

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Her er lunsjstedet vårt. Det var fantastisk godt å komme hit og få tatt av seg alt utstyr og gå inn i denne båten og få litt mat :o) Båten er nederlandsk og seiler rundt Svalbard på sommerstid. Rett før isen legger seg, seiler den inn til dette stedet og venter på at isen skal fryse den fast. Her bor og lever mannskapet gjennom vinteren mens de serverer mat og tilbyr overnatting til turister som kommer på besøk.

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Har du lyst til å sende et postkort herfra er det fullt mulig. Egen postkasse :o) 

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Her ser vi litt av isbreen som har bygget seg opp inne i Adventfjorden. Her tok vi også en pause for rett og slett å bare oppleve…. Vi fikk ikke gå for nært, av to årsaker. Her kan isen smelle i bakken når som helst og isbjørnen liker seg visstnok rundt disse isblokkene :o)

Scootertur på Svalbard - Visit Norway - visit Svalbard

Jeg er fylt av ærefrykt over Svalbard etter denne turen. Dette var rett og slett et fantastisk eventyr. I løpet av uken skal jeg vise dere noen flere bilder og da med en liten historie fra en av de som bodde her gjennom mange år. Tidligere har jeg vist dere bilder fra turen inn i isgrottene. Den kan dere lese om her. Nå må jeg få fart på meg, her skal det handles inn mat for hele uka før første møtet mitt starter om ikke så lenge. Siden går det slag i slag med møter, jobb, fotballkamper og til og med et skolejubileum før vi tar helg :o) Håper dere som titter innom får en knall start på uka. Noen er vel i gang med høstferie også kanskje :o) Uansett, ha en herlig dag der dere er!

 

8 thoughts on “Scootertur på Svalbard

  1. Tove Nordgaard says:

    Flott reiseskildring Nina! Svalbard er helt vidunderlig vakkert ja :-) Det perfekte sted å gifte seg. Vi skal tilbake <3 Klem fra Tove

  2. Millas blåbærtua says:

    Du så vakkert det er der og så spennende å kjøre snøscooter,tøft:))
    Ei fin ny veke til deg!
    Klem fra Lillian

Comments are closed.