September – i en hage full av farger

September - i en hage full av farger
Hagen i september

September - i en hage full av farger

En hage full av farger, i september. Jeg slutter aldri å bli overrasket over hvor lenge hagen står fargerik og fin utover høsten. Så lenge nattefrosten ikke tar knekken på sommerblomstene så kan vi nyte den gode sommerfølelsen bittelitt til. Den skarpe luften og den kjølige duggen på morgenkvisten, minner likevel om at et skifte er på gang. Etter lufteturen med Idefix tok vi en tur i hagen for å forevige noen av plantene. Etter et raskt overblikk ser jeg at det begynner å bli en del ulike vekster i hagen, og de aller fleste trives og klarer seg uten alt for mye jobb. 

Det er slik jeg har planlagt hagen vår. En hage som kan brukes, en hage med farger, mye blomster, og spiselige vekster. Blåbærbuskene plantet jeg for et par år siden. De har gitt store og saftige blåbær, sel om det ikke akkurat har gitt mengder. I år har de imidlertid ikke blitt moden enda, og jeg er spent på om de rekker å bli ferdige før nattefrosten setter inn. 

Bringebærbusken strekker sine nye grener opp mot en skyfri himmel. Fjorårets grener har båret mange og store bær i år. Noe er blitt til syltetøy og noe er frosset ned for vinterens smoothie. 

Salaten jeg plantet i vår, har virkelig tatt overhånd i kjøkkenhagen. Jeg har plukket og plukket og hatt den som tilbehør til mange middager i sommer. Fortsatt vokser den villig, både den røde og grønne, og de minste og nyeste bladene, kan fortsatt bli godt på brødskiva eller i en blandet salat. Du kan ta en titt på blogginnlegget jeg skrev i vår, om hvordan jeg plantet salaten og krydderplantene.  

September - i en hage full av farger
September - i en hage full av farger

Uteplassen er omgitt av berberiss og busker i høstfarger

Berberissen stikker, jeg vet, men fargene og bladene er så nydelige at den får stå. Jeg klipper ofte av grener som stikker ut, så det er stort sett når det skal lukes og males at vi kommer i nærkontakt med den.... Jeg har bevisst valgt forskjellige busker rundt uteplassen, noen blomstrer, noen gjør det ikke. Helt fra tidlig vår til sent på høsten, er det et vell av ulike farger og nyanser. Noen busker er lave og noen må temmes med saksa i løpet av sommeren. 

Nå må vi dessverre begynne å tenke på vinterlagring av møbler og krukker. Uteboden i hagen skal ryddes og gjøres klar for krukker og utstyr som ikke tåler frosten. I dag har jeg skrevet ut sjekklisten med høstens oppgaver som skal inn i Hagejournalen min. Da er det enkelt å planlegge og huske på alle oppgavene som skal gjøres. 

September - i en hage full av farger
September - i en hage full av farger
September - i en hage full av farger

Høstblomstrende stauder gir en hage full av farger

Som buskene rundt uteplassen har jeg et staudebed som blomstrer fra tidlig vår til sent på høst. Høstfloksen er en enkel staude som vokser villig om den får jevnt med vann og slipper å tørke ut. Den trives både i sol og halvskygge og blomstrer faktisk i mange uker. Da jeg skulle forevige årets blomstring denne tidlige septembermorgenen, var den tynget av tunge regndråper og dugg, men vakker er den. 

Når kveldsmørket senker seg utover høsten og vinteren, da skal jeg sette meg ned med bildene jeg har tatt fra hagen og legg de inn i hagejournalen. Jeg har nemlig planer om å få en fullstendig oversikt over det jeg har av planter og vekster. Det gjør planleggingen for neste sesong så mye enklere. Dessuten er det veldig koselig å titte på sommerbilder fra hagen, lage seg et lite system og begynne planleggingen av neste sesong. Det er heller ikke så dumt å se at med en slik oversikt og kjennskap til det man har, så blir det færre bomkjøp og penger spart. 

September - i en hage full av farger
September - i en hage full av farger
September - i en hage full av farger

Hagejournalen - hjelper meg å huske

I vår plantet jeg nye nye stauder i et bed ved inngangsdøren. Blant annet løytnantshjerte og en staude med ukjent navn.... Og det er nettopp det jeg synes er så vanskelig... Nemlig å huske på navnet til nye planter. Av og til husker jeg ikke en gang at jeg har prøvd de før og ikke fått de til. Nå lager jeg en side i Hagejournalen min med bilde av planten, når jeg plantet den og hvordan den trives. Jeg har valgt å skrive arkene ut i A5 format, det er en passe størrelse synes jeg, men den kan også skrives ut i A4 format. Det jeg liker med denne journalen, er at jeg selv velger hvilke sider jeg vil skrive ut. Dersom jeg vil ha side 5 og 11, så velger jeg disse sidene og skriver de gjerne ut dobbelsidig. Du kan lese mer om Hagejournalen i dette blogginnlegget, og har du lyst på den du også, så finner du den i nettbutikken min.