Shoppingtips på marked i Provence

Det er høstferie og sola varmer oss selv om vi er kommet godt i gang med oktober. Vi koser oss med shopping, maling og hyttetur. Selv om ungene er ganske store nå er det greit å ha noen dager fri sammen med dem slik at vi får kjent litt på feriefølelsen og gjort noe sammen. Og med godværet som vi nå har, kan vi nesten bli lurt til å tro at sommeren ligger foran oss…. det gjør den jo også forresten, men ikke før til neste år :o) I mellomtiden mimrer jeg litt over gode, varme sommerdager, krydderdufter og gode smaker fra franske matvarer og drikke :o) Tidligere tok jeg dere med på en liten tur til markedet i St.Tropez. I dag skal dere få være med en liten tur på marked i Cavalaire Sur Mer, vår ferieby de siste årene. Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg faktisk dette markedet er bedre enn det verdenskjente markedet i St. Tropez. Større marked, flere varer og til langt bedre priser for oss som skal handle :o) IMG_8012

Mye av matvarene som selges er fra lokale produsenter rundt omkring i Provence. Mange av disse selger kun produktene sine på marked og dette er snadder du ikke vil få kjøpt på butikker. Smakene, duftene og kvaliteten på mye av det som selges er så gode at de lett blir med i kofferten hjem….. Frukten er ikke så billig, men til gjengjeld er mesteparten av det som blir solgt, dyrket lokalt. Solmodne aprikoser og moreller er bare såååå godt :o)

IMG_8001

Sommerklær for varme dager, badetøy, smykker, duker og håndklær er det massevis av.  Linduker fra Linge Vosges, som er produsert i en liten by nord i Frankrike, Gerardmer er kanskje ikke kortreist når vi er så langt sør, men kommer du over disse på marked er du sikret god kvalitet! IMG_8002 Liker du pølser og spekemat finner du disse i mange smaker som vi kanskje ikke er så vant med hjemmefra. Pølsene er også produsert av lokale gårdbrukere og produsenter i Provence. Generelt er franskmenn i distriktene dyktige på lokalprodusert mat og foredling. Kortreist mat har franskmenn holdt på med lenge og produktene blir stort sett solgt på marked og hos den lokale kjøpmannen. Her hjemme er det langt mellom egne slakter, fiske og grønnsaksbutikker. Trolig må vi til de store byene for å finne disse. I Frankrike finner vi fortsatt den lokale slakteren og fiskehandleren i små byer. Franskmenn har lang tradisjon med å handle i spesialbutikker, det er bare å nevne bakeren….. som også har åpent søndager. Markedene blir flittig benyttet av fastboende og ikke bare turister, vi får håpe at denne tradisjonen er noe som ikke dør ut slik det mer eller mindre har gjort her i Norge. IMG_8013 IMG_8013-001

Jeg elsker den varme, hektiske stemningen på marked. Men det holder med noen få markeder i løpet av ferien og det aller helst tidlig på dagen. Når klokka nærmer seg 11 er det så fullt at det noen ganger kan bli mer slit enn kos. Min anbefaling til alle med små barn og barnevogn, og til alle dere som vil nyte markedet med litt luft rundt kroppen, dra så tidlig som mulig!!

IMG_8016

Hva annet bør man kjøpe med seg fra markedet. Det finnes alltid populære sesongvarer som man kan kjøpe billig på marked. Strandtepper eller duker som de også kan brukes til har vært veldig populært de tre siste årene. Panama hatter har vært veldig “hot” i år og flagrende hvite storskjorter i lin eller bomull er et godt kjøp. Se flere bilder fra innlegget mitt om St. Tropez.

IMG_8017

Frukt og grønsaker er ferskvare selvfølgelig, men min anbefaling er at du handler solmodne frukter herfra til å ta med på stranda eller til lunsjen eller til frokosten som vi gjorde her :o) En smaksopplevelse :o) Det står også gjerne på skiltene hvor frukten er fra slik at du kan se om de er lokalprodusert eller langveis fra. Hvitløk i fletter kan godt bli med hjem i kofferten. Disse finner du hos grønsakshandleren :o)

DSC_3416

Andre ting jeg kjøper med meg er krydder, og da svært gjerne Herbes de Provence som vi også får kjøpt i dagligvarebutikker her hjemme…. Lokalproduserte olivenoljer med og uten smak, vinaigre i mange varianter og såper. Den kjente oliven såpen fra Marseille er jo veldig populær her hjemme og fås kjøpt meget rimelig på markedene. Du får de i store stykker, i kuber som vi kjent med , i flak og i håndterbare håndsåpe stykker. Men såper er ikke bare olivensåper, se etter lokalproduserte såper med de nydeligste dufter…. Lavendel må vi heller ikke glemme, store poser med lavendel i løsvekt til en rimelig penge, tørket lavendel til å legge på kjøkkenhylla og lavendelposer :o)

IMG_8020

Liker du fargerik keramikk så finner du mye av dette i Provence. Dette er solkysten som er kjent for sine kraftige, vakre farger og dette gjenspeiles i produktene de lager. I Provence er mye av keramikken pyntet med oliven og lavendel. Tar du turen lenger nord til Alsace for eksempel, finner du vindruen som pynt :o)

IMG_8023

Baguette….. Fersk, duftende, varm baguette direkte fra bakeren…..

DSC_3428

Jeg takker min kjære mann for lån av bildene siden jeg selv var mer opptatt av å shoppe enn å ta bilder på turen :o) Og nei da, det er ikke bare baguetter jeg handlet, det er bare det at posene ikke vises på bildet……

IMG_8027

Her skinner sola fortsatt og fredagen er godt i gang. Et strøk på trappa er ferdigmalt og nå nærmer det seg en ende på det prosjektet :o) Håper dere får en fin fredag alle sammen!

EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

2 thoughts on “Shoppingtips på marked i Provence

Comments are closed.