Slik bevarer du ullplaggene dine lenge

 

 

 

Nå er det tid for å finne fram ullplaggene igjen, selv om noen av oss kanskje ikke har gjemt de unna enda. Selv foretrekker jeg en tynn ulltrøye når jeg går i fjellet, framfor tekniske klær, vel og merke om det ikke er over 20 plussgrader da…. Ullplaggene mine er aldri langt unna og de er gode å finne fram en kald sommerdag også synes nå jeg. Det følger alltid med vaskeanvisning når vi kjøper ullklær i butikken. I tillegg har vel alle fått med seg Kari Traa sin reklame for ullvask…. Men hva med alle ullplaggene vi får i gave, som det ikke er med noen buksanvisning på, det er fort gjort å vaske et ullplagg feil, det er ikke alltid bare å kaste det inn i maskinen på ullvask og med en dash milo. Eller er det det….. Slik bevarer du ullplaggene lenge

 

Strikke - hage - nordic

De aller fleste ullplagene som strikkes av garn produsert i moderne tid, tåler maskinvask. Noen ullplagg tåler også tørketrommel, dette skal imidlertid stå merket på plaggene når du kjøper dem. Er du en av dem som strikker mye og gir bort i gave, sørg for å sende med magebåndet til garnet du har brukt, eller lag en liten lappe med vaskeanvisning som du sender med. Alle garnprodusenter har stort sett veiledende vaskeanvisninger på sitt ullgarn. Det samme gjelder produsentene av ferdige ullplagg. 

Hvor ofte skal ullplagg vaskes:

Det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor ofte de vil vaske plaggene sine. Ull er imidlertid selvrensende og ofte holder det med en skikkelig lufting av plagget. Så må man jo ta høyde for hva plaggene benyttes til og hvor ofte. Ulltøy som benyttes på trening og fjellturer vil ha oftere behov for vasking enn en ullkofte man har utenpå andre plagg. Neste gang du er på fjelltur kan du la ulltrøya tørke i frisk luft etter turen, da er den klar for i alle fall et par turer til før den må vaskes. Jo oftere du vasker et ullplagg, jo mer slitasje påfører du plagget. Dette fører igjen til at fibrene i ulla slites og den gode, isolerende funksjonen som ulla skal ha vil brytes ned. 

Hvilket vaskemiddel og skyllemiddel bør du bruke :

Ullvaskemiddel du får kjøpt i dag er skånsom mot ulla. Vanlig vaskemiddel inneholder enzymer som sliter på fibrene i ulla og kan på sikt føre til hull i plagget. Husk at ull er et naturprodukt, på samme vis som du vasker håret ditt med en shampo som passer din hårtype, trives ullfibrene best med en shampo som beskytter og er skånsom. Husk også at det ikke er nødvendig med store mengder vaskemiddel til plaggene. Det er også viktig å få skyllet ut alle såperester av plagget slik at såpen ikke irriterer fibrene og ødelegger disse. 

Jeg benytter av og til skyllemiddel på ullplagg. For noen år tilbake ble det sagt at ull skades av skyllemiddel. Dette er imidlertid ikke dokumentert, tvert imot kan skyllemiddel beskytte fibrene i ulla, men heller ikke dette er dokumentert. Du kan derfor benytte skyllemiddel med måte, gode myke plagg trenger strengt tatt ikke skyllemiddel/tøymykner. Men er plaggene begynt å bli harde, kan en dash tøymykner hjelpe på. 

DSC_6399

Temperatur:

Visste du at ull faktisk kan kokes. Har du noen gang tovet et ullplagg så vet du at det ikke er temperaturen som får ulla til å krympe, men kombinasjonen av sterke bevegelser og temperatur. Lar du et ullplagg ligge i kokende vann vil det trolig ikke krympe, men setter du det på kokvask i vaskemaskinen og sentrifugerer det, da er det stor sannsynlighet for at plagget er noen størrelser mindre etterpå. Ull er ingen tøffing når det gjelder slitestyrke, derfor skal det behandles skånsomt for å bevare plagget lenge. 

strikke - hage - nordic

Unngå hull i ulla: 

Ullfibre er tynne og kan lett skades. Selv om dette er plagg som betegnes som tøffe fordi de holder oss tørre og varme, så er de ikke nødvendigvis slitesterke. Mange ullnøster og ullplagg har derfor gjerne nylon eller annen materiale i seg for å tåle mer. 

Sjekk alltid vaskemaskinen før du putter et ullplagg i den, ligger det igjen noe etter forrige vask, en knapp, en liten spiker eller skrue, en tannpirker, alt som er hardt kan skade plagget i vask. Noen ullgensere har glidelås, dette kan skade andre plagg dersom du vasker de sammen. Benytt gjerne vaskepose på disse plaggene. En kofte med knapper og en tynn fin ull genser bør ikke vaskes sammen. Vask ikke ull sammen med andre typer stoff, stive tøyer kan skade ulla. Bruk ullvaskemiddel og ullprogram på maskinen.  

Ikka all ull er kvalitetsull, noen plagg har slitte ullfibre allerede før du kjøper plagget, dette kan være årsaken til at det blir hull forholdsvis raskt på nye plagg. Ønsker du deg et ullplagg som varer lenge, bør du tenke kvalitet. Har du kjøpt deg et dyrt ullplagg som det blir hull i etter lite bruk og skånsom behandling, da kan det være greit å ta det med tilbake til butikken du kjøpte det i….. 

 

strikke - hage - nordic

Håndvask eller maskinvask:

Ull produkter du kjøper i dag tåler stort sett maskinvask. Når det gjelder hjemmestrikkede plagg så vil det avhenge av type ull som benyttes, vaskeanvisning bør stå på garnet du kjøper! 

Håndvask kan skade ullplagget mer enn vask i maskin.  Vi lar det ligge for lenge i bløtt, vi gnikker og vrir for mye på plagget og vi skyller det for lite. Maskinen har sin tilmålte vasketid, skyller plagget godt og gir det en lett og skånsom sentrifugering som ikke skader plagget. Vel om merke om det ikke er gjenglemt småting med skarpe kanter i maskinen. 

 

Slik tørker du ullplaggene:

Noen ullplagg kan tørkes i tørketrommel, det skal gå tydelig fram av vaskenanvisningen dersom det er mulig, det er imidlertid veldig hard behandling av ulla og slitasjen er stor. Jeg foretrekker naturlig tørking. 

Hengende eller liggende tørking. 

Når du vasker for hånd vil det være mye vann igjen i plaggene. Henger du de til tørk vil de sige og miste fasongen. Før vi fikk ullvaskeprogram på maskinene, tørket vi derfor plaggene flatt slik at de skulle holde fasongen. Med lang tørketid er det også en viss sjanse for at det kan bli stygg lukt av plaggene. 

Ullplagg må gjerne sentrifugeres på ullprogram, da er de klare for oppheng, uten å miste fasongen. Noen plagg er imidlertid veldig tunge. Da kan det være en fordel å legge de på et sammenleggbart tørkestativ om du har tilgang til det.  

 

strikke - hage - nordic

Da er det bare å finne fram ulla og kose seg utendørs i gode og varme klær. Strikker du ikke selv, men er så heldig at du har fått et håndstrikket plagg, ta godt vare på det. Husk at det ligger mange timer arbeid bak et plagg. Kanskje er det noen som er glad i deg som har strikket plagget, da har de nok tenkt mye på deg når de strikket, gleden over å gi bort noe håndlaget er stor. Håper du får en superduper dag! 

Klem fra Nina 

 

Translate »
%d bloggere liker dette: