Slik lager du din egen Travel Journal – Bullet journal

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal

Slik lager du din egen Travel journal - Bullet journal

Du har kanskje sett , eller hørt om disse populære notatbøkene? Akkurat nå kan du nesten ikke unngå å legge merke til disse inne på en bokhandel, i en hobbybutikk eller andre steder som selger notatbøker og papir. Men om det likevel har gått deg hus forbi hva dette er, så skal du få en liten innføring her og nå. I tillegg får du en trinn for trinnveiledning til hvordan du printer og bretter din egen journal, og litt inspirasjon hentet fra min egen journal. 

Hva er en bullet journal

Bullet journal er et system for planlegging, målsetting og oppgaver vi skal gjøre. Bullet journaling er funnet opp av Ryder Carrol. I denne videoen får du en enkel og usminket innføring i hva systemet går ut på.  Hovedsaklig er dette et system som planlegger for framtiden, evaluerer og gir det oversikt over det som har vært og hjelper deg til å holde fokus på det som skal gjøres framover. Bullet journaling er et analogt system hvor penn/blyant og en enkel notatbok er det du trenger.

For deg som har lyst til å teste ut dette systemet, eller dykke dypere ned i muligheten det gir for å få unna oppgavene dine, så er jeg i gang med "den ultimate guiden for deg som er nybegynner".  Meld deg gjerne på nyhetsbrevet så får du informasjon med en gang blogginnlegget er klart. 

Hva er en travel journal?

Travel journal er også et begrep som benyttes mye av dem som har sansen for bulletjournal og planleggere. Travel journal er mindre i størrelsen og derfor også langt enklere å ta med seg i en veske. Det ligger i navnet at dette i utgangspunktet er en journal/dagbok for å samle alt av planlegging, erfaringer, opplevelser osv. fra en reise du skal på/er på.  På grunn av størrelsen er det imidlertid mange som foretrekker å bruke den som en vanlig planlegger/kalender.  Min travel journal som du ser på bildet nedenfor, måler i ferdig utgave 10,5 x 15 cm. Dette er det samme som et halvt A4 ark brettet i to. 

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal

Trinn for trinn - slik lager du din egen travel journal

1. Velg den papirkvaliteten/ tykkelsen du vil ha i bøkene dine. Jeg har brukt vanlig A4, kopipapir på 80 gram til disse.

2. Print ut prikkede/rutete/linjerte sider i den størrelsen du foretrekker.  Husk å skrive ut dobbelsidig. Du kan også bruke blanke ark. Her kan du laste ned gratis de prikkede sidene jeg har brukt.  Om du foretrekker andre størrelser på prikkene kan du lage dette selv gjennom gratisprogrammer du finner på nett. Jeg printet ut 20 ark, det holder til to bøker. 

3. Skjær/klipp arket i to

4. Brett de halve arkene på midten. Dersom kantene/margene har ulik størrelse, pass på å legge de i samme retning. 

5. Nå legger du arkene inn i hverandre slik at de blir til en bok

6. Til perm har jeg valgt et tykt, hvitt papir på 250 gram. 

7. Nå kan du enten feste arkene med stifter slik jeg har gjort det på denne notatboken.  Du kan også gjøre det mer avansert og sy den sammen. Eller du kan gjøre det på denne superenkle måten. Her har jeg rett og slett festet den med en dekorståltråd som er tvunnet sammen på endene. En travel journal festes gjerne i tillegg med strikk inne i en omslag mappe, sammen med flere notatbøker av samme størrelse. 

Helt til slutt kan du skjære av kantene som kommer utenfor omslaget. Det gir en jevnere og finere kant, men ikke nødvendig. Ettersom min journal skal ligge inne i et omslag, lar jeg bare kantene være som de er. 

For deg som er interessert i å se hvordan jeg lager omslaget, vil det dukke opp et nytt blogginnlegg om det etterhvert. 

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal
Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal
Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal
Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal
Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal
Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal
Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal

Innhold

En travel journal brukes tradisjonelt til planlegging av reiser hvor du skriver ned tips til steder du skal besøke, adresser, hotell, leiebil, busstider, restauranter osv. En slik oversikt er kjekk å ha med seg på turen. Underveis kan du notere ned opplevelsene dine, samle på billetter, kart, sette inn bilder og lage en logg eller historie over turen din. Noen bruker samme bok til flere turer, andre fyller opp hele boken med bilder, souvenirer og historier fra en og samme tur. Det avhenger selvfølgelig også av hvor mange sider det er i boken.  Lager du boken selv kan du justere antall sider avhengig av hvor mange du trenger, og feks. lage en bok for hver tur.

På grunn av den hendige størrelsen på en travel journal, er det mange som bruker den som vanlig bullet journal eller planlegger/kalender.  Eksempelet du får se her i dag, er tenkt brukt som en vanlig bullet journal, og med en helt personlig vri. For det er nemlig det som er så flott med disse journalene, du bruker den akkurat slik du vil. 

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal

Nå begynner det morsomme

Det finnes mange typer brukere av bulletjournaler. Noen elsker den grunnleggende metoden som Ryder Carrol er grunnlegger av. Ingen pynt, kun en planlegger, kalender og fokus på det som skal gjøres. Andre igjen elsker å pynte, dekorere og bruke journalen til utøvelse av kunstneriske ferdigheter. Noen legger opp til tema hver måned og bruker motiver og farger tilpasset det temaet. Andre igjen kjører en minimalistisk stil der det meste er i sort og hvitt, men kan likevel boltre seg i vakker kunst og flotte skrifttyper. 

Men nå skal du få ta en titt i det oppsettet jeg har kommet i gang med. I stedet for å tegne og dekorere, har jeg har tatt utgangspunkt i kort og tags fra scrappepakkene du får kjøpt i nettbutikken.

Først har jeg valgt meg ut noen farger jeg har lyst til å bruke. Valget falt på mørk gul, frisk blå og grønt. Ettersom denne boken skal benyttes til idemyldring og planlegging for relansering av en tidligere blogg, vil jeg ha muntre og kvikke farger. Det skal være morsomt, kreativt og inspirerende å notere ned i denne boken. 

Jeg starter med innsiden av permen hvor jeg har notert ned hovedpunktene som skal på plass før relanseringen. Journalkortet jeg har brukt er hentet fra maipakken "Spring memories". På 1. side har jeg brukt ukedagoppsettet fra februarpakken "Dette gjør meg glad".

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal

Tegn og Index

Tegn og index er en vesentlig del av systemet bulletjournal. Tegn er hovedsaklig symboler du benytter for å markere en oppgave, enten den er ferdig, påbegynt eller ikke gjennomført. Du kan lage dine egne symboler eller bruke de opprinnelige som også er velkjente symboler.  En oversikt over tegnene er ikke nødvendig om du er godt kjent med symbolbruken og vet hva alle betyr. Det kan imidlertid være greit i starten og særlig om du benytter nye tegn du skal venne deg til. 

Index er det samme som innholdsfortegnelse og kan være smart for å holde oversikt i tykkere bøker. Det betyr at du også bør nummerere sidene. 

Her har jeg også benyttet meg av tags og kort fra scrappepakken "Happy", i stedet for å tegne rett i boken. Veldig greit for deg som kanskje ikke er helt god venn med tegneblyanter og slikt ;) 

Future log

På bildet nedenfor ser du to sider med "future log" for 2019. Jeg har satt opp fire sider for å dekke alle månedene. Her kan du blant annet sette opp en oversikt over oppgavene du planlegger å få gjort i løpet av året. Mer om dette systemet og flere eksempler vil du få i den "ultimate guiden for deg som er nybegynner".  

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal

Målsettinger

Jeg elsker å sette meg mål. Både realistiske og mer høytflyvende. På bildet under ser du at jeg har laget meg to sider for å fylle inn målene mine for 2019. Organized and Happy skal relanseres og i den forbindelse er det mange mål som skal settes og jobbes mot neste år. Jeg gleder meg! 

Bulletjournalen gir meg oversikt og holder alt på et sted. Selv om jeg bruker elektronisk kalender er det noe helt eget med den fysiske boken. Det er noe helt spesielt med papir og blyant og det er jo ikke så dumt å praktisere håndskriften sin heller. 

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal

Journalen er klar for bruk

Jeg vokste opp i en tid der skoledagbøker var veldig populært. Joda, leksene ble notert ned, men også dikt, tegninger, bilder ble limt inn, klistremerker, tyggegummipapir, kinobilletter og annet som akkurat da føltes viktig å ta vare på. En kalender, filofax og bulletjournal er ikke så forskjellig fra nettopp skoledagboken. 

Nå skal ideer til innhold i ryddebloggen skrives ned, og etterhvert skal jeg legge inn måneder og oversikt over oppgaver og gjøremål slik som i en vanlig bulletjournal. 

Har du lyst til å teste ut bullet journal eller travel journal, finnes det mange ferdige bøker å få kjøpt. Men har du lyst til å lage denne journalen selv, kan du laste ned gratis, de dottede/prikkede arkene jeg har laget.

Husk å melde deg på nyhetsbrevet her. Da får du informasjon med en gang det dukker opp nye blogginnlegg og spennende produkter i nettbutikken. 

Slik lager du din egen Travel Journal - Bullet journal