Rustikke ostefat og litt spekemat

slik pynter du ostefat
Via Ashley Batz

Ostefat og spekemat er godt uansett hvilken årstid vi er inne i. Jeg er ingen ostekjenner, men har en viss formening om hvordan de mest kjente sortene smaker. Det er egentlig ganske morsomt å titte på alle ostesortene vi finner i disken, kanskje ta en liten smakebit og prate om tilbehøret sammen med betjeningen. Etter hvert som utvalget av ost har blitt større og større, har også tilbehøret økt. Nå tilbys det mange sorter syltetøy og geleer, spesiallaget for ulike typer ost. Tørkede frukter og ferske frukter, kjekser med og uten smak. Ingenting trenger overlates til tilfeldighetene når du skal sette sammen et velsmakende og flott utseende fat.

Selv synes jeg noen ganger det er vanskelig å få ostefatene fine, sånn utseendemessig. Enten blir det for snaut eller så blir det overfylt og rotete. Men nå har jeg lært meg noen triks som gjør det enklere…..

slik pynter du ostefat
Via wedding chicks
  1. Minimum tre oster, maksimalt 5-6, noe annet vil overvelde gjestene med for mange smaker og for mange valg.
  2. Det heter seg at du skal ha en fast ost, en myk ost og en blåmuggost. Husk alltid at det går minst av blåmuggost.
  3. 1 kniv for hver ost slik at smakene ikke blander seg
  4. Osten skal stå i romtemperatur 1-2 timer før servering, dette gjør at den gode smaken kommer fram.
  5. Skjær myk ost i skiver eller terninger mens de er kalde, det gjør det enkelt for gjestene å forsyne seg.
  6. Ost er flottest på rustikke fat, da kommer fargene veldig fint fram
  7. Pynt med tilbehør som nøtter, syltetøy, tørket og fersk frukt. Kydderkvister er vakkert og dekorativt på fatet.
slik pynter du ostefat
Via instagram sweetisthespice
Via Jamie Oliver

Jeg har ikke funnet noen regel for hvor på fatet spekematen skal ligge i forhold til ostene. Det kan imidlertid være lurt å la det ligge frukt eller nøtter mellom spekemat og oster som har sterke smaker og lukter. Overdådige fat som dette er luksus og gjestene vil nok storkose seg enten de liker ost eller ikke.

Seven level Charlotte 

Enkle ostefat der osten har fokus, er for den viderekomne, den som setter osten foran alt og greier seg uten tilbehør. Unngå slik servering om du ikke vet hva gjestene liker. Kjør trygt med milde, og for det meste hvite oster.

Via ukjent
Via Honestly Yum

Rustikke trefjøler og fat er det vi forbinder med ostefat og spekemat. Skal du ha større selskap kan du benytte planker som du legger midt på bordet. Ikke bruk folie, men plast hvis du vil dekke til plankene. Sett gjerne små navneskilt på oster og tilbehør slik at gjestene vet hva de spiser.

95b868048af18fdefea6fbfb617a99af
Via Iowagirleats

Nyt gjerne god drikke ved siden av, skal du ha vin, kan det være lurt å velge en som passer til de ostetypene du har mest av på fatet. Skal du ha mange gjester, kan du kjøpe inn noen flasker som passer til mer spesielle ostene, slik at gjestene får kjenne de gode smakssammensettingene. Kos deg med å sette sammen og lage et vakkert bord med ost og spekemat. Nyt sommerkveldene enten det er hverdag eller ferie.

Translate »