Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Jeg har ikke plantet sommerplantene enda, men jeg har plantet nye stauder. Steintrappen vår på baksiden av huset var et sørgelig syn etter vinterens herjinger. Det er en utfordring og få noe til å trives på denne siden, bortsett fra engsoleien da….. Skråningen har morgen og formiddagssol, men utover dagen blir halvparten liggende i skyggen. Jorden kan bli noe tung fra midt i skråningen og nedover, mens det på toppen er god og sur mosejord :) Nå skal dere få se noen før og etterbilder av vår steintrapp i hagen og planter som tåler skygge. Forhåpentligvis vokser alt godt slik at det blir frodige bilder å vise fram utover sommeren også :) Her er et lite detaljbilde av hostaen og takløkene som er nyplantet.

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Slik så det altså ut i trappen og skråningen ved siden av etter vinteren. Ikke noe vakkert syn nei…

Before - førbilde

IMG_6237

Jeg startet med en kant helt nederst i skråningen, det er slike ferdige kanter som kan bøyes og formes til fine buer. Med en gummihammer ble de slått ned i bakken. Nå ble det straks litt mer ryddig i kanten synes jeg.

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

To nyplantede Hosta tardiflora Halcyon. Disse trives godt i både halv skygge og full skygge. De er saktevoksende og blomster i juli – august med lavendelfargede blomsterranker. Det fine med disse er at snegler visstnok ikke liker bladene…. På bildet ovenfor ser dere nye skudd mellom de to nyplantede. Dette er en gammel Hosta som nå er flyttet fram i lyset :) Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Tomta vår er en naturtomt med mye stein. Jeg benytter meg også av stein midt inne i blomsterbedene også, da blir det mindre plass for kattene å sette seg ned og legge igjen visittkort. Her har jeg ryddet litt mellom trinnene og plantet en smal hosta samt noen takløk. Markjordbær vokser villig på denne siden, jobben er å holde engsoleien borte fra trinnene…. Litt ovenfor Gullkorgen, ser vi stilkene til Hurdalsrosen. Den vokser vanvittig akkurat her og må klippes ned hvert år. Ved den mosedekte steinen ser vi snurten i Skogskjegg som også trives godt her, jeg klipper den jevnlig i løpet av sommeren for at den ikke skal spre seg…..   Steintrapp i hagen og planter som tåler skyggeMarkjordbærene med sine lange stengler og tynne trådrøtter vokser villig, de lar seg også lett flytte til nye plasser, pass bare på at du ikke pakker jorden for hardt rundt røttene. Jeg stikker de ned i sprekker og dytter på litt jord, så får de klare seg selv og det gjør de sannelig også :)

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Nyplantet Breihosta. Disse trives både i sol og skygge og blomstrer med blåfiolette blomster i juli – august.

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Takløkene er dekorative og tåler en støyt, nå gjør jeg et forsøk på å pynte litt mellom trinnene, så får vi se hvordan de vil trives…. I ettertid har jeg fylt på med bark. Jeg vet ikke helt om det vil ha betydning for veksten og trivselen til takløkene, men det er verdt et forsøk.   Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

 

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Denne bregnen har jeg dullet og stelt litt med, plukket bort ugress og gitt den pusterom. Den er ikke plantet, men har dukket opp av seg selv. Kanskje vil den vokse seg stor og frodig, den er jo i sitt rette element :)  Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

På toppen av trappen har det kommet til et nytt tilskudd. Krypsåpeurt. Dette er visstnok en av de mest kjente, bunndekkende staudene og skal gi et rikt og rosa blomsterflor fra mai/juni og utover sommeren. Den trives godt i sol og er ypperlig til steinbed. Den liker seg best i kalkholdig jord. Stauden er ny i min hage, nå får vi se om den vil trives.

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

På toppen av skråningen har jeg også slått ned en kant for å ramme inn bedet. Her er det plantet nok en ny hosta ved siden av Hurdalsrosen. Og spede spirer fra en gammel hosta begynner å dukke opp :) “Innekatten” vår Dargo, trives godt utendørs når han har selskap av matmor. Han er en utrolig pysete, men bråkjekk 1 åring, som aller helst sitter på innsiden av verandadøren og titter ut.

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Da begynner trappen å ta form…. Nå mangler det bare noen nye og større trinn som skal komme på plass etterhvert. Jeg gleder meg til å se hvordan disse nye plantene trives og forhåpentligvis blir det en frodig og blomstrende trapp etterhvert :) Jeg har forresten forsøkt med kryptimian i sidene her, men det fungerte ikke. De tørket rett og slett bort i den tropevarmen vi hadde i fjor sommer.

Steintrapp i hagen og planter som tåler skygge

Da gjenstår det å ønske alle en herlig kveld. Hage er morsomt til tross for regn og gråvær. Du visste kanskje allerede at den beste tiden å plante på nettopp er i gråvær :) Så, ikke vent til sola skinner med å gå ut i hagen, benytt gråværsdagene til å plante og luke, og nyt sola når den endelig skinner.

Klem fra Nina 

 

 

 

 

Translate »