Stier i hagen…..

Stier i hagen

Stier i den nostalgiske og tradisjonelle hagen

Denne helga ​kom vi skikkelig i gang med hagearbeidet. En runde med sag og hekksaks gjorde susen. Et digert Thuja tre midt i mitt fineste solbed, ble saget ned. Syren trærne er beskjært og ødelagte greiner er fjernet. Nå er hele plattingen vasket og skrubbet og klar for et nytt lag med beis. For deg som leste innlegget mitt om planlegging og fornying av hage, husker du kanskje at vi bygde helt ny platt i fjor. Nå er det klart for å sette farge på både den og den gamle platten. 

Mange hager kan få et skikkelig løft med en hagesti, eller gangsti. Først og fremst viser den vei, og forteller oss hvor vi skal tråkke. Men den kan også gjøre oss nysgjerrig på hva som ligger langs veien og der framme.... 

Et naturlig sted å tråkke

Går du med planer om å anlegge en sti i hagen din, er det lurt å merke seg hvor du allerede har tråkket ned gresset. Vi er vanedyr og lager oss gjerne snarveier og naturlige tråkk som vi følger gang på gang. Skal du lage nye stier og velger andre veier enn der du til vanlig går, kan det være lurt å "stenge" de gamle stiene. ​Det kan du gjøre ved å plante busker og blomster, eller lage deg en uteplass. Vi går jo naturlig utenfor hindre som settes opp for oss. 

Har du allerede anlagt bed og plantet busker, men ønsker deg en sti der gresset er tråkket ned eller steder det er vanskelig å få noe til å gro, er det enklere å stikke ut stiene. ​Liker du som meg, disse frodige og flotte hagene, ja da har du mye du kan leke deg med når du planlegger en koselig sti i hagen din. 

Grunnarbeid er viktig

For at stiene dine skal ligge stødig, også etter en vinter med tele i jorda, er det nødvendig med godt grunnarbeid. Det er også viktig å tenke over belastningen stien din skal utsettes for. Jo, mer og tyngre belastning, desto bedre grunnarbeid må gjøres.

Husk også at heller lagt direkte på bakken vil i løpet av årenes løp synke ned i jorden eller dekkes av mose, gress og planter. ​Mange ønsker et slikt uttrykk og noen steder passer dette veldig godt inn i resten av hagen. Noe arbeid er det jo å skrape fram hellene, det vet jeg alt om.... ettersom vi har slike heller i vår hage. Men det tar ikke så lang tid når stien ikke er så lang. 

Et godt grunnarbeid er det viktigste du kan gjøre for å få et godt resultat. Hvis du ikke kan dette selv, så sjekk med noen som kan det og som er kjent med grunnforholdene der du bor. Selv om grunnarbeidet tar tid og det er fristende å hoppe over dette, så er det verd det. Tenk så kjedelig å bruke mye tid og penger på en ny sti, bare for å se at den i løpet av en sommer og vinter er ødelagt av frost eller for mye belastning..... 

Jeg har kjøpt boken "Lag Hageanlegg" fra Sintef. Her får du detaljert trinn for trinn veiledning på hvordan du lager alt fra stier, til støttemurer, belegningsstein, levegger, trapper og andre byggverk i hagen. 

Stier i hagen

Via pinterest 

Velg din stil 

Hagen er en forlengelse av huset ditt. Det er derfor lurt å se hagen og uterommet ditt i sammenheng med huset og den stilen du også har innendørs. Romantiske og landlige hager vil bli nydelige med svingete, uformelle stier. Du kan bruke alt fra singel og grus, til heller og treverk. I dag finnes det et mangfold av utvalg, farger og former. Før du bestemmer deg er det derfor smart å ta deg en runde, kanskje til og med låne med deg noe hjem for å se hvordan det vil ta seg ut i din hage. 

Stier i hagen

Via pinterest

Stier i den minimalistiske hagen

Store, rene heller og grusganger er lekkert til den minimalistiske stilen. Denne smale passasjen ble rålekker med sin enkle og stramme stil. Plantene ved siden av er flotte og høyreiste og gir passasjen liv og farge. 

NB! ​Det kan være smart å tilpasse hellene en naturlig steglengde. Det er ubehagelig å gå på en sti der du ikke når fram til neste helle, eller avstanden gjør at du tråkker utenfor. Prøv deg derfor fram med avstanden og gå naturlig over i et rolig tempo. Stier i en grusgang som dette kan bli utfordrende for høye hæler om det blir for langt mellom hellene. 

Stier i hagen

Via TFAD Architecture

Kombiner flere materialtyper

Jeg har ingen erfaring med å kombinere treverk, stein og metaller i stier slik som dette. Men det ser unektelig flott ut og perfekt når man ikke ønsker gress i hagen. Også her er det smart å tenke på bruken og belastningen. Noen materialer kan bli svært glatte etter regn. Er det en bruks sti fram til inngangen bør du tenke sikkerhet for gjester og deg selv. I mindre brukte områder kan du imidlertid boltre deg med materialer og tenke mindre på dette. 

Jeg kom over denne flotte gangveien og som virkelig er et kunstverk der det ligger. Kanskje ikke noe for de lange stiene, ettersom det går med en god del materiale her. I en liten hage eller en del av en hage, vil dette imidlertid kunne blitt et flott blikkfang. 

En del av vårforberedelsene mine er å grave fram hellene i hagen vår. ​Heldigigvis er ikke det noe vi trenger gjøre hvert år, men jeg blir like overrasket hver gang over hvor store de egentlig er..... Dette er heller som blir brukt veldig mye, de ligger stødig, nedfelt i plena. Imidlertid er det vegetasjonen rundt som vokser over, så det er av og til greit med skikkelig luking. 

Ta gjerne en titt innom de andre hageinnleggene som ligger under Hage og uteplass. ​Ha en strålende dag! 

Translate »