Strikkede kluter – kan de bli for fine?

Strikkede kluter - kan de bli for fine?
Strikkede kluter - kan de bli for fine?

Strikkede kluter - kan de bli for fine?

I vinterferien strikket jeg den gule kluten. Mye mønster gjorde at jeg måtte følge godt med for hver eneste runde for at det ikke skulle bli feil i mønsteret. Jeg måtte til og med rekke opp de fem første mønsteromgangene, ettersom jeg hadde strikket en bitteliten feil. Men kluten ble ferdig og det var veldig gøy å strikke den, men... Ble den egentlig for fin til å bruke som oppvask klut? Altså, det tok jo litt tid å lage den, og nå skal den skylles, vris og tørke opp både tomatsøl, blåbærflekker og annet søl på benker og bord. 

Jovisst kan du bruke papir på de verste flekkene slik at ikke den gule mønsterkluten bli misfarget og stygg, men hva er da hensikten med en klut. Er det ikke nettopp for å tørke opp søl den er laget? Da jeg satt og strikket var jeg bare mer og mer fornøyd med at jeg fikk mønsteret riktig, jeg tenkte ikke på at den snart skulle ut i "hard jobb". Ikke før en kollega nevnte det i en melding. "Men den blir da alt for fin til å bruke som klut. Du må strikke den større og bruke den som gjestehåndkle". Hmm, hun har kanskje rett. 

Det legges jo ned en god del arbeid i en slik klut med mye mønster. Nå er vi jo veldig forskjellige med tanke på hastighet når vi strikker. Jeg bruker en del tid på en slik klut med helt nytt mønster, mens noen blir ferdig på 1-2-3. Kanskje er det ikke verd arbeidsinnsatsen å lage de så fine. Kanskje burde jeg strikket ett håndkle i stedet. Eller kanskje burde jeg bare droppet å bruke tid på en slik klut... Hva tenker du? 

Strikkede kluter - kan de bli for fine?

Fargerik vårdrøm

Denne kluten er en av favorittene mine, jeg elsker fargespekteret og det er kjempemorsomt å strikke denne strukturstrikkingen. Det ser kanskje vanskelig ut, men jeg fikk det raskt "i fingrene "etter noen omganger. Det er egentlig derfor jeg strikker kluter med mønster og struktur. Det er gøy å teste ut mønster på mindre strikkeprosjekt, og de tar seg jo unektelig flott ut på oppvaskbenken. 

Oppskriften på denne kluten er hentet fra kluteboken til Bitta Mikkelborg, og akkurat dette mønsteret gikk både raskt og greit å strikke. Garnet jeg har brukt er fra Søstrene Grene, selv om det er anbefalt 40 graders vask, kjører jeg det på 60 grader og det holder seg fint. Og det er vel her vi som liker å strikke kluter bør være bevisst. Ikke legg mye arbeid i en klut som ikke tåler og bli vasket. 

Strikkede kluter - kan de bli for fine?
Strikkede kluter - kan de bli for fine?

På kryss og tvers

Den gule kluten er også hentet fra kluteboken til Bitta Mikkelborg. Mønsteret heter på kryss og tvers, men jeg kaller den Grenoble kluten ettersom det var der jeg strikket den. Jeg har en tendens til å huske strikkeprosjektene som jeg kan knytte til et sted. Den solgule fargen er virkelig flott og jeg får skikkelig påskestemning når jeg ser på den. jeg gleder meg til å ta den i bruk på hytta i påsken. 

I kluteboken finner du også oppskrift på bordbrikker og håndklær i dette mønsteret. Jeg er virkelig fristet til å gå i gang med et håndkle i "på kryss og tvers".  

Garntypen er ny for meg, jeg falt pladask for de flotte sjatteringene og de klare fargene. Det ble til at jeg kjøpte flere farger for å teste ut på forskjellige små prosjekt. Garnet heter Scheepjes Sunkissed og skal visstnok passe veldig godt til kluter. Det var i alle fall enkelt og veldig godt å strikke med. Så får tiden vise hvordan det tåler vaskingen. 

Det hadde vært gøy å høre om det er flere som strikker kluter og hvor mye arbeid dere legger ned i en slik klut. Hvilket garn er din favoritt til klutestrikk? 

Strikkede kluter - kan de bli for fine?
Strikkede kluter - kan de bli for fine?
Strikkede kluter - kan de bli for fine?

Strikkejournalen

Denne måneden kommer strikkejournalen med nytt innhold. Nye magebånd til små strikkeprosjekter og nye gavelapper med vaskeanvisning er noe av det du kan glede deg til. Flere framsider å velge i og egne ark for deg som ønsker å lage egne strikkedesign. Denne gangen blir det også en helt egen side hvor du kan notere ned litt om deg selv, når du begynte å strikke, hva ditt morsomste eller vanskeligste strikkeprosjekt har vært og litt annet som kan være hyggelig å mimre om. 

I dette blogginnlegget kan du lese mer om dagens strikkejournal og hva den inneholder. Ettersom den nye utgaven vil få en god del mer innhold, vil også prisen øke. Meeeeen, fram til den nye utgaven kommer ut, får du anledning til å kjøpe nåværende utgave for kr. 47,-. Etterpå får du oppgradering til den nye utgaven helt gratis. Mange har testet ferdigtrykte strikkejournaler, men ofte blir mange sider stående tommer fordi det ikke er bruk for dem. Med en strikkejournal du selv bestemmer teksten i, og selv bestemmer hvilke sider du skal printe ut, ja da får du den optimale strikkejournalen for deg. 

Her finner du strikkejournalen.