Svalbard en opplevelse du bør unne deg

Dersom du er på jakt etter en reiseopplevelse du aldri vil glemme, da må du seriøst vurdere Svalbard. Det er nok den mest eksotiske opplevelsen jeg har hatt, til tross for snø og is overalt. Er det sol og varme du er ute etter, ja, da må du selvfølgelig  finne deg et annet reisemål. Er du imidlertid ute etter de unike opplevelsene og de overveldende inntrykkene, god mat og masse stemning, ja, jeg er ikke i tvil…. Jeg var på Svalbard for noen år siden, tidlig i april. Allerede ved innflygningen fikk jeg det første inntrykket av den fantastiske naturen. Alt var hvitt, det var ingen flekker uten snø slik vi gjerne ser når vi flyr over fjellkjeder, det var som et teppe hadde lagt seg godt og beskyttende rundt alt der nede. Det var rett og slett nydelig. Det er lenge siden Svalbard var isolert for omverdenen på svarteste vinteren. Nå kan du reise dit året rundt og du kan planlegge turen og opplevelsene ut fra dine interesser, hvem du drar sammen med og hva dere vil oppleve. Har du aldri opplevd mørketiden og nordlyset, så kan kanskje en polarnatt safari på snøscooter være fristende.Du kan ta en titt innom Spitsbergen travel og se på litt av det tilbudet de har. Vi var på scootertur, hele dagen kjørte vi scooter og jeg skal love denne dama var stolt og fornøyd etter å ha tilbakelagt mange mil på egen scooter. Vi kjørte sammen i en rekke, og egne guider var med for å vise vei og beskytte oss mot isbjørner. 
IMG_7779
For det er ingen spøk å legge ut på egen hånd i et landskap hvor det meste er hvitt. Vi kjørte helt inn i Adventsdalen og ble møtt av denne isbreen. Dessverre var ikke kameraet jeg hadde med meg godt nok for å gjengi de utrolige fargene, men dette bildet er festet til netthinnen for alltid. Det gjør det ikke mindre spennende at det flere ganger har vært observert isbjørn akkurat her. Dessverre, eller heldigvis kanskje, fikk vi ikke se snurten av den hvite, skumle, bamsen. Båten du ser snurten i her, ligger innefrosset hver vinter. Her spiste vi en varm lunsj og fikk slappet litt av før vi vendte nesen tilbake til Longyearbyen. 
IMG_7769
På scooterturen var et av stoppene på Villa Fredheim. Her bodde fangstmannen Hilmar Nøis, som du kan lese mer om i et tidligere innlegg jeg har skrevet. Du finner det under menyen reisetips. Hilmar Nøis var en av de første som overvintret på Svalbard, og de første vintrene bodde han i en jordhytte som vi ser så vidt i bildet her. Det var en morsom opplevelse for meg å stå her på området til Villa Fredheim, Nøis var nemlig søskenbarnet til min mormor og det skal visstnok ha gått en del historier om denne mannen inne på fastlandet. To kvinner var en del av livet hans. Den første konen klarte ikke den isolerte tilværelsen her ute. Den andre konen ble boende her i flere år etter at et større og langt mer bekvemt hus ble satt opp. Gjennom Spitsbergen travel får du også muligheten til å oppleve denne plassen. Du burde gripe muligheten. 
IMG_7789
En annen opplevelse jeg ikke angrer et sekund på, er isgrottevandringen. Jeg skal love jeg var skeptisk, for jeg må innrømme at jeg lider av klaustrofobi. Vi kjørte beltevogn fra Longyearbyen og opp til grottene, det humpet og dumpet, men damene ombord var i strålende humør. Dette var vi skikkelig spente på…. Vel framme, snø i lufta gjorde det hvite enda hvitere og noen grotteåpningen, nei det så vi slettes ikke. Guidene dro fram spader og vips dukket en trelem fram fra snøen, den dekket et sort hull i bakken som vi skulle ned i… Vi måtte klatre ned et tau og åle oss et lite stykke innover til vi kom inn i et større rom. Her fikk vi sette oss ned og lytte til guidene mens vi nippet til rykende varm solbærtoddy. Vi hadde pigger på skoene, hjelmer og hodelykter, og det var veldig enkelt å puste i den gode lufta under isen. Jepp, her er jeg, det er dokumentert.
IMG_7860
Også her er det vanskelig å gjengi opplevelsen under isen med mitt kamera. Men jeg ble målløs over det kunstverket naturen faktisk kan skape. Enkelte steder var det så høyt under “taket” at selv kongen ville blitt misunnelig, andre steder måtte vi ned på kne og krype under. IMG_7852 IMG_7848
Maten er god på Svalbard, vi spiste måltidene våre på Huset som blant annet er kjent for sin rike vinkjeller, vi spiste ute i villmarka og vi spiste på hotellet. Du trenger ikke bekymre deg for om du finner noe å spise. En av de tingene jeg ikke fikk med meg på denne turen var hunde slede kjøring. Det skal visstnok også være veldig flott. Det får bli neste gang…. Jeg har også lyst til å reise dit på sommeren og få oppleve midnattssola og se Svalbard på en annen årstid enn vinteren. Reiselivet har lagt godt til rette for oss også på den årstiden. Her er jeg, på tur tilbake fra Adventsdalen, mysende i det sterke lyset, til tross for at sola ikke var framme akkurat da. 

IMG_7751
For lyset, det fantastiske lyset, det trekker turister fra hele verden. Det er vel ikke noe rart når du kan få slike opplevelser som dette….
3410196-1.jpg
Foto: Spitsbergen travel
 
Er du en av de som tror at det er veldig dyrt å reise til Svalbard…. Da kan du ta en titt på denne videoen. Det er faktisk ikke avskrekkende priser når du tenker på at her er det både fly og opphold inkludert. Så er det opp til deg selv hvor mange opplevelser du vil putte inn i oppholdet ditt.  Skal du på weekendtur, julebord, vinterferie eller kanskje jentetur, ikke glem å vurder Svalbard som ditt neste reisemål. Svalbard, en opplevelse du bør unne deg!