Tidskapsel – det er aldri for sent å ta vare på minner

Tidskapsel – det er aldri for sent å ta vare på minner

Prøv en tidskapsel du også- det er aldri for sent å ta vare på minner

Det er aldri for sent å ta vare på minner..... Prøv en tidskapsel du også, det vil gi deg en unik skatt og ta frem om noen år.

Hele ideen med denne tidskapselen, begynte med at jeg har gjort noe jeg angrer så veldig på..... Eller rettere sagt, jeg har ikke gjort det. Like før jul satt datteren min på 16 og bladde i en bok hun fikk da hun var liten. Det var en slik "om meg bok" hvor du noterer ned første smil, tann, steg osv. "Men mamma, hvorfor har du skrevet inn så lite i boken min?" spurte hun. Jeg ble svar skyldig, og jeg fikk rett og slett dårlig samvittighet.

Der satt hun, datteren min, og ville så gjerne lese om minner fra sitt første leveår, som hun naturlig nok ikke kan huske selv. Litt hadde jeg skrevet, men plutselig ble det stopp. I stedet hentet vi fram albumene hennes og tittet på bildene mens jeg fortalte. For albumene har jeg vært flink til å oppdatere for hele ungeflokken, helt fram til den digitale bildealderen....

Det er virkelig ingen unnskyldning til å la være....

Klart det er krevende med fire barn, og det er nok unnskyldningen jeg brukte for ikke å bruke tid på dette. I ettertid har jeg imidlertid angret veldig på at jeg ikke har prioritert denne lille jobben. For det er nettopp det den er.... en liten jobb, som ikke trenger ta så lang tid, men som kan glede desto mer når den er gjort. 

Om du tegner eller leker med barna eller barnebarna dine, kan du like gjerne sette av tid til å lage en lignende tidskapsel. Tenk for en gave de har fått når de på en bestemt dag åpner tidskapselen.....  

Tidskapselen

En tidskapsel er ikke nødvendigvis en boks fylt med ting som du graver ned for så å grave opp etter noen år. Nei, en tidskapsel kan også være informasjon fra "akkurat nå" som du skriver ned, forsegler og gjemmer bort til en bestemt dato. Dette tar virkelig ikke lang tid å lage. Du kan bruke tidskapselprintene jeg har laget, eller du kan bruke blanke ark og en ferdig konvolutt. 

Etter spørsmålet jeg fikk fra min datter før jul, fikk jeg fikk veldig lyst til å starte det nye året med å lage en tidskapsel som dokumenterer året 2017 til datteren min og meg selv. Til dette prosjektet skrev jeg ned spørsmål hvor svaret forteller hva vi liker eller digger akkurat nå. Favorittfargen, favorittmaten, favorittboken, favorittsangen og lignende.

Spørsmålene er i utgangspunktet laget for at de kan brukes til små barn, men selv om du er voksen, passer de utmerket også til deg. Kanskje fikk du en ny favorittbok eller favorittmatrett i år..... Jeg har endret bittelitt på noen av tekstene til mitt innhold. Feks. spill er blitt til hobby, film er blitt til serie, og leke er blitt til favorittdings. 

Tips til innhold

Spørmålarket jeg har brukt, er printet ut fra tidskapselpakken, klippet og brettet. Deretter har jeg brukt noen av de andre notatarkene og fylt ut et lite brev til min datter og et lite brev til mitt framtidige jeg. Jeg synes også det er gøy og notere ned prisene på vanlige produkter og har derfor laget et lite notatark til dette også, med plass til "andre" produkter som betyr noe spesielt. Datteren min har fylt ut sitt eget ark, og jeg har svart på mitt. Jeg vet at hun er veldig opptatt av hvordan håndskriften hennes har forandret seg opp gjennom årene, derfor er det gøy å kunne signere sitt eget ark helt fra barna er store nok til å skrive navnet sitt. 

Skriv ned de morsomme minnene, de du vil huske på

Skriv ned morsomme minner fra året som har gått. Hva vil barna bli når de er voksne eller hva kunne du ha tenkt deg å jobbet med om du kunne velge på nytt. Hva drømmer du eller barnet om å gjøre neste år, en ny hobby, en ting dere har lyst på eller et sted dere vil reise. 

De små notatarkene med drømmer og gleder legger jeg inn i det brettede arket med spørsmål og fester det med en dekorativ binders. Noen av de små tagsene har jeg pyntet med på notatarkene og framsiden av det brettede arket. 

Legg tidskapselen i en konvolutt og forsegle den 

Jeg avsluttet dette lille prosjektet med å printe ut konvoluttene fra tidskapsel pakken. Deretter la jeg minnene våre ned i hver sin konvolutt og forseglet den. Jeg har bestemt meg for å skrive en slik tidskapsel en gang i året. Om man velger nyttår, bursdagen eller en helt annen dato har ingen betydning. Det viktige er å notere ned "akkurat" nå. 

Mange velger å skrive tidskapsler på vegne av barna, og senere la barna ta del i dette lille prosjektet, når de blir store nok. Ofte er da 18 årsdagen det tidspunktet at samlingen med konvolutter blir åpnet. Selv har jeg planlagt at mine konvolutter skal åpnes på 60 årsdagen. Skulle jeg ikke få oppleve den, vil det være en fin skatt for mine nærmeste og åpne på denne datoen. 

Tidskapsel – det er aldri for sent å ta vare på minner

Bye9design

Oppbevar tidskapselen i en eske

Konvoluttene er forseglet og på den ene siden har jeg markert dato for når den er lukket slik at det blir lett å finne rekkefølgen når de skal åpnes. I tillegg har jeg merket den med åpningsdato. På baksiden har jeg limt på et merke som viser hvem tidskapselen tilhører. 

Nå er konvoluttene lagt i en liten eske med lokk og satt på et trygt sted, du kan feks legge den i en safe om du har det. Har du en vakker og dekorativ boks, et smykkeskrin, et liten skrin eller lignende, kan den jo også stå framme til pynt. Min eske ser ut som en bok, men den blomstrende esken med lokk var også et alternativ. 

Tidskapsel – det er aldri for sent å ta vare på minner

Bye9design

Tidskapsel – det er aldri for sent å ta vare på minner

Bye9design

Det hadde vært utrolig gøy om jeg kunne inspirere deg til å lage noe lignende. Ikke ta det for gitt at du vil huske alt selv om du i dag har tatt hundrevis av bilder som ligger i skyen et sted. Noen minner forsvinner, noen er viktige å huske på. Noen er morsomme å bli minnet på, og noen er jo egentlig ikke så viktige, men kan framkalle både latter og tårer likevel. Jeg hører veldig gjerne fra deg om du har eller skal starte en lignende tradisjon.