Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk

Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk

Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk


Tovede glassbrikker eller bordskåenere, er et av mine småprosjekt som jeg har liggende og som jeg griper tak i når jeg har lyst til å strikke noe som blir raskt ferdig. Disse er strikket i perlestrikk for å gi liv og lage en spennende og pen struktur . Jeg har brukt tynt finullgarn fra Rauma og strikkepinner nr. 5.


Det finnes mange flotte farger å strikke glassbrikkene eller bordskånerne i. Jeg elsker disse sorte og grå fargene som passer inn både her hjemme og på hytta, det gir en god og lun stemning på kalde dager. Til vår og sommer er det flott med tynt ullgarn i pasteller eller andre friske farger. Og til jul kan en lys gråfarge sammen med en varm julerød farge, være hyggelig.

Brikkene kan selvfølgelig strikkes i bomullsgarn også, men da må du tilpasse antall masker ettersom de ikke kan toves. 

Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk

Oppskrift

Rauma finullgarn og pinner nr. 5 er brukt.
Legg opp 25 masker og strikke perlestrikk ca. 40 omganger.
Perlestrikk =1.pinne:-*1 rett, 1 vrang*, *-*ut pinnen
2.pinne:-*1 rett, 1 vrang*, *-* ut pinnen
Du får da rett over vrang og vrang over rett.
Fortsett slik til brikken er kvadratisk.
Fell av.

Du får en pen kant ved å løfte den første masken vridd rett av ved starten på alle omgangene. 

Brikkene toves for hånd eller i maskin. Jeg brukte en vaskepose og Milo, 40 grader og høy sentrifuge. For kraftigere toveeffekt kan du legge i et eller flere plagg som "banker" rundt på brikkene. 

Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk

Slik ser du om garnet er egnet til toving

Ikke alt garn lar seg tove og noe garn toves mer enn annet garn. Ufarget og ubleket garn lar seg tove lettere enn farget garn. 

Glassbrikkene er lett tovet, og det er jo en smaksak hvor tett du vil ha mønsteret. Jeg liker at strukturen fortsatt er godt synlig. Vil du ha kraftigere toving vasker du en gang til, eller gnikker og vrir litt hardere for hånd. Noe garn blir kraftig tovet etter en runde i vaskemaskinen. Det er derfor lurt å tove litt forsiktig i første omgang og heller kjøre en runde til i maskinen dersom det ble for lite. 

Skal du tove votter for hånd, kan du gnikke i lengderetningen for å få de kortere og sideretning for å få de smalere. 

Ønsker du en kraftig toving kan du putte annet tøy eller en vaskeball i maskinen sammen med plagget som skal toves. Jo mer tøy du legger sammen med plagget, jo mer toves det. 

Superwashgarn lar seg i utgangspunktet ikke toves. Det er behandlet for å tåle maskinvask, men jeg vil ikke garantere hva som skjer ved høy temperatur og hastighet.

Visste du at hvitt garn også kan være en utfordring. Trolig kan dette ha en ha en sammenheng med behandlingen det har fått på fabrikken. Noen utfordringer kan det være med sort garn også. Spesielt dersom garnet tidligere har hatt en annen farge og er farget opp igjen med sort.

Milo fungerer fint til toving både for hånd og i maskin. Det er tilpasset til bruk i vaskemaskin, noe feks. grønnsåpe ikke er. I verste fall kan du risikere overskumming i vaskemaskinen ved bruk av grønnsåpe. 

Prøv dette tovetipset før du setter igang: Klipp av en bit av garnet, fukt det med litt såpe og vann og gnikk og gni. Dersom garnet fester seg og blir til en tovet klump, da har det bestått testen. I motsatt fall er det ikke egnet til toving.

Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk
Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk

Flere tovede strikkeprosjekt

Det er gøy med toving, det er raskt og enkelt og resultatet blir ofte veldig bra. Kurven som du ser på noen av bildene, er også tovet og du finner innlegg om den "her".

Stor stas med disse brikkene også for kattepusen Dargo :o) Han er alltid på utkikk etter noe han kan snappe med seg og leke med. Den han har kloa i her, fikk han dratt med seg og stakk avgårde i rasende fart for at jeg ikke skulle få tak i den. 

Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk

Ta vare på strikkeminnene med strikkejournalen

Ingenting er som en koselig strikkejournal der du kan legge inn bilder og skrive noen ord om det du har strikket. Der kan du legge inn ønskeliste om kommende prosjekt, og kanskje en oversikt over uferdige... Hold oversikt over alt garnet du har og ikke minst strikkepinnene dine. Les mer om strikkejournalen i dette blogginnlegget.

Bye9designs strikkejournal kan du redigere og skrive ut selv. Den er laget som en pdf fil, akkurat slik som mange strikkeoppskrifter blir solgt i dag. Strikkejournalen kan du legge inn din egen tekst og bilder før du skriver ut sidene. Du kan også velge ut blanke sider for notater med penn eller blyant. Og det beste av alt, du skriver kun ut sidene du trenger. Til gjengjeld kan du skrive de ut så mange ganger du vil. 


2 thoughts on “Tovede glassbrikker og bordskånere i perlestrikk

Comments are closed.