Hva vil en utepeis gjøre for hagen din

3ede471441962c16a83e7a96c09409ed
Via ukjent

Drømmer du om en utepeis til hagen din?

Da er du ikke alene, utepeis er rett og slett blitt et ettertraktet “møbel” fordi det gir en kombinasjon av nytte og kos. Går vi bare noen år tilbake i tid, var gjør det selv pakker hos byggvare handelen det som var tilgjengelig for hageeierne. Nå er det nesten ingen grenser for hva du kan få tak i av ulike typer peiser. Du kan nemlig velge og vrake i design som er tilpasset din stil og ditt hus, og pengeboken din. Men selvbyggerens dager er ikke over, langt derifra, for den som er praktisk anlagt er det mye vakkert og funksjonelt som kan lages.

 

417b11ed54979bd08e709b6b277c38e0
Via Architonic
87e52df46f715ee6a084f72b96fee5f7
Via Archdaily

Dette må du tenke på

Det er alltid lurt å planlegge når du skal igang med byggeprosjekt i hagen din. Før du setter i gang med å bygge eller kjøpe deg et ildsted til hagen, er det lurt å tenke på når og til hva du skal bruke peisen. Skal den brukes i sene kveldstimer, eller på kjølige dager. Skal du nyte varmen også når det regner, da må du ha takoverbygg. Skal du ha plass til mange rundt bålet, da må du tenke på plassering og type slik at det er god plass rundt. Husk at varmen stiger, også utendørs. Plasserer du varmekilden nede på bakken vil du kjenne varmen fra beina og oppover.

Du trenger ikke byggetillatelse for å sette opp en enkel utepeis, men skal du bygge opp et stort utekjøkken eller lage høye murer og piper, da må du undersøke regelverket i din kommune. Husk også å ta hensyn til naboen…. Skal du sette opp en utepeis og benytte den i sene kveldstimer, er det nok ikke et sjakktrekk å sette den opp i nærheten av soveromsvinduene til naboen. Det er heller ikke alle som tåler røyken fra veden, så sørg for å ta hensyn også til naboer når du starter planleggingen.

dbdc75ac6835e7cd87f60192848f7ed4
Via Gardenista

Utekjøkken og “leirbål”

Trenden med utekjøkken har økt det siste året og med det følger også drømmen om en utepeis, gjerne i kombinasjon med grill. Utepeisen er kosen når vennegjengen eller familien samles for grilling en sommerkveld. Alle som har opplevd å sitte rundt et bål i sene kveldstimer, vet at det da er duket for de gode samtalene og de minnerike opplevelser.

Du kan oppleve samme kosen i din egen hage, knitrende bål som varmer en kjølig sommerkveld, maten som snart er klar på grillen, og noe godt å drikke mens du koser deg med familie og venner.

Varmen fra peisbålet gjør at mange blir sittende lenge utendørs om kvelden. De har det godt og varmt og vil ikke trekke inn foran tv eller pc. Stressede sjeler finner roen og greier å slappe av i lys av flammene.

I mange nye hus er det vannbåren varme, varmepumper og moderne oppvarming, det er ikke behov for peis. Dersom du savner peisbålet, kan jo alternativet være å bygge opp en peis utendørs.

Via ukjent

Smykke i hagen

Enkelt utepeiser er så flotte at de rett og slett er smykker i hagen. Mange hagemiljøer og uteplasser er bygget opp rundt peisen som får en sentral rolle. Gled deg over vakkert design, morsomt design eller praktisk design. Tenk også at peisen ikke må bygges i høyden, men kan nedfelles midt i en bordplate, som er egnet til formålet. Dette bordet er som en lang gassgrill med lavateiner. Her kan det sitte mange rundt bordet og holde seg varm.

Tenk miljø og hus når du skal velge ut din varmekilde. Det finnes mange design modeller som faktisk er fullt mulig å lage selv for en som er litt kreativ og byggekyndig.

674d806cb057492cf8e8f39f94a8e579
Via ebay
21f5b4ebcfc9d3d1015f72187241f1f8
Via Lushome
Via ukjent
312412c74a72b6c864ba3f4bfe8b43f6
Via Interior design seminar

 Hva vil en utepeis gjøre for hagen din? Legg gjerne igjen en kommentar om du vil dele med meg. For mer inspirasjon til hage og utemiljøet, vil jeg anbefale deg en titt innom arkivet  “Hage og uteplass”. Ikke glem å melde deg på fredagshilsenen. Da vil du ukentlig bli oppdatert på nye blogginnlegg og av og til dukker det opp hagetips som jeg ikke deler på bloggen.

Klem fra Nina

Translate »
%d bloggere liker dette: