Vakker rødkløver – Oxalis triangularis

Denne nydelige rødkløveren, Oxalis triangularis, er en villig og vakker potteplante. Likevel krever den sitt og om du glemmer den, ja, da vil den nok ikke trives så veldig godt. Er du en av dem som glemmer å vanne eller ikke tenker på lysforhold, tja, da er det nok ikke planten for deg, men det er mulig du klarer å holde den i live i noen uker. Disse plantene finnes i flere sjatteringer og den mest vanlige er nok den grønne. Jeg liker imidlertid denne best på grunn av den vakre og dype lillafargen.

IMG_7892

 

Lysforhold og vann

De bittesmå blomstene er nydelige og gjør planten enda vakrere. Men selv uten blomstene er planten vakker. Når den får nok lys folder bladene seg ut og vi kan beundre mønsteret i hvert blad. Når det blir for lite lys folder bladene seg sammen som en spå :) På kveldstid er dette naturlig, men dersom bladene ikke åpner seg i løpet av dagen, da bør du flytte den til et lysere sted. Planten krever jevnlig med vann, men ikke for mye, stilkene er så tynne at de råtner lett. Det samme gjelder om det blir for tørt eller for mørkt. Stilkene råtner eller mister spensten.

IMG_7895

 

Levetid og deling av rotklump

Får planten godt stell kan du ha den i mange år. Når den blir stor kan du dele rotklumpen opp i flere små planter. Tre til fire stilker er et godt utgangspunkt for en ny plante. Titter du ned i jorden vil du etterhvert kunne se ny skudd bane seg vei oppover. Når planten har blitt så gammel som 3 – 4 år kan du kutte den helt tilbake for å få en jevnere og finere vekst. Jeg gjør det når blomstringen er over, men jeg har lest at det også kan gjøres på våren.  Skal du reise bort over lengre tid, da bør du sørge for at den står mest mulig kjølig og har tilgang til vann. Den liker masse lys, men for sterk sol vil svi den :) IMG_7896

 

Ikke gi opp, denne planten tåler en del 

Ikke gi opp planten selv om den sturer og ser litt pistrete ut. Gi den en skvett vann, sett den lyst og klipp bort alt som er vissent. Dersom ikke røttene er råtnet eller uttørket, da tar det ikke lang tid før du blir belønnet med nye skudd :) 

Jeg har alltid vært glad i blomster og planter, og kjøper gjerne nye og spennende potteplanter for å teste ut. Når du skal gå til innkjøp av en ny plante er det viktig at du har avklart hvilke sol og temperaturforhold det er der den skal stå. En plante som skal ha mye lys vil selvsagt ikke trives i en mørk krok i stua. Les derfor veiledningen på krukken slik at du vet hvilket stell den skal ha, eller be om råd fra betjeningen. 

Gratis miniguide til deg som følger nyhetsbrevet​​​​

Følger du nyhetsbrevet mitt kan du laste ned denne gratis guiden fra biblioteket, med tips til stell av de mest vanlige plantene våre.

Gratis miniguide slik steller du dine favorittplanter

Gratis miniguide slik steller du dine favorittplanter


Interessert i hage og blomster - her finner du mer inspirasjon 


4 thoughts on “Vakker rødkløver – Oxalis triangularis

 1. Maria - Sabelhagens olivlund says:

  Den är så fin rödklövern. Jag har aldrig haft den själv, men i år måsta jag nog köpa en:)
  Ha det gott
  Kram Maria

 2. Ingeborg Hald says:

  Hei,
  her var mye nyttig informasjon. Kjøpte en i fjor, hadde den ute i bedet hele sommeren og tok den inn i høst. Veldig fin plante for vinduskarmen også, men når det blir varmere kommer jeg til å ta den ut igjen. Har ikke helt bestemt meg for om det blir i bedet eller i en krukke.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  • Hverdagsliv Det gode liv says:

   Så bra :) Ja, den trives godt utendørs da den ikke er så glad i å ha det veldig varmt. Men om vinteren vil den nok bli frossen og være glad for å få komme innendørs slik du gjorde. Skal prøve min utendørs i sommer og satser på at den vil trives:)

Comments are closed.

Translate »