Vålådalen – Sverige – Åre

Vålådalen - Åre - Sverige

Vålådalen, et stykke fjellhistorie i Åre kommune. I Sverige kalles dette fjellområdet for fjellturismens vugge. Hjertet av Vålådalen er natur reservat og Sveriges turistforening har mange hytter i området som er populære mål for vandrere. Fjellheimen er populært hele året, til fots eller på ski. Trekker du utenfor naturreservatet kommer du til Sylane, Blåhammaren, Helagsfjellet og Storulvån. Det siste ligger ved veis ende inne i fjellverdenen, det sies at her møtes en blanding av alpinister, livsnytere og fjellrever. Bak fjellets fot ligger viddene…. og stillheten…..

For vår del føltes det trygt å legge søndagsturen til skiltede løyper i Vålådalen. Fra Årebjørnen tar det ca 40 minutter å kjøre midt inn i denne fantastiske fjellverdenen. Med utgangspunkt i Vålådalens fjellstasjon, kunne vi velge mellom flere skiltede løyper. Valget falt på en 8 km rundtur der vi gjennom skog, over myrer og kom innom vakre Nulltjern. Siste biten tilbake til fjellstuen gikk langs milsporet,  en bred promenade som er perfekt for flotte skiløyper vinterstid.

Idefix, valpen vår på 7 måneder, var med oss på turen og vi var spente på om han ville klare 8 km eller om han måtte bæres…. Det gikk veldig bra, han hoppet og spratt rundt omkring. Han fikk til og med sitt første møte med snøen, tidlig i oktober. Snøen på bildet er ny snø. I slutten av oktober ble imidlertid løypene lagt med snø fra forrige vinter. Det er stas med den første snøen, både for mennesker og valp. Vi måtte ta oss litt tid til å forevige….

Vålådalen - Åre - Sverige

På turen fant vi mange skilt som kunne fortelle oss litt om stedet og historien. Her passerte vi rein hagen, uten at vi så snurten av reinsdyr.

img_5189

Et stykke inn i skogen åpnet det seg en lysning, en laaaang nedover bakke og dette skiltet foran et helt vanlig tre. Så skulle det vise seg at dette treet ikke var så vanlig likevel. Det er nemlig tidtakningstreet. Om du er kjent med skisporten på 50 tallet, så er dette treet stedet der Gøsta Olander sto og tok tiden på skiløperne før store løp. I dette området kom nemlig verdens beste skiløpere og trente.

Vålådalen - Åre - Sverige

Etter at vi hadde tilbakelagt skogen og skogsstiene, kom vi inn i myrområdene. Og dette er ikke hvilken som helst myr altså. Dette området ble brukt som treningsløype for raske springere på 40- og 50 tallet. En av dem var Gøsta Leandersson. Han jobbet som guide ved fjellstasjonen og det ble sagt at han løp denne turløypen hver dag før frokost. Samme mann vant Boston maraton i 1949. Det ligger mye historie i området med andre ord, og løypene har vært her i mange år. For den som ikke er fjellvant, eller som ikke kan lese kart og kompass, er det et perfekt turmål innenfor disse merkede løypene.

Vålådalen - Åre - Sverige Vålådalen - Åre - Sverige

Gamle skilt forteller oss at vi kommer fra Vålådalen og er på tur til Nulltjern.

Vålådalen - Åre - Sverige

Men før vi kom så langt måtte vi stoppe og ta en titt på den gamle sagen ved Nulltjernsbekken. Her ble det saget mye materiale, noe av dette ble blant annet brukt ved fjellstasjonen som fortsatt står i dag.

Vålådalen - Åre - Sverige

Så var vi framme ved tjernet, Nulltjern. En perle midt i fjellheimen, og for den som ikke vil gå langt, ja så er det mulig å kjøre nesten helt fram hit. En langstrakt strand, vakker utsikt mot snødekte topper, jeg fikk nesten litt assosiasjoner med Canada, selv om jeg aldri har vært der…. Midt i naturreservatet er det lagt godt til rette for utflukter, med bord og benker samt griller. Vi stoppet og tok en rast her før vi la turen tilbake gjennom milspåret. Siste bit tilbake til fjellstuen gikk altså på en bred kjerrevei som om vinteren er en del av 10 km hvor skistjernene våre både trener og går konkurranser.

Vålådalen - Åre - Sverige

Vålådalen - Åre - Sverige

Vålådalen - Åre - Sverige

Vi er stadig på jakt etter nye steder å besøke i området rundt Åre. Og om du trodde Åre kun var full fart og massevis av folk og alpinbakker, ja da tar du nok feil. Den vakre fjellheimen er så stor at du kan gå i flere dager uten å treffe et annet menneske….. På turen vår traff vi ingen, bortsett fra en jogger som stakk forbi oss helt i starten. Jeg regner med det er mer aktivitet i disse dager, nå er nemlig skiløypene preparert og vintersesongen er i gang for fullt. Jeg kan nesten ikke vente med å prøve skiene…..

signatur