Våronn i hagen

Vi bor i et land der årstidene kan skifte fra den ene dagen til den andre. Og i et langstrakt land som vårt, er det ikke til å komme bort i fra at våronna starter langt senere jo lenger nord du kommer. Her har det vært et ufyselig vær de siste dagene og stoler som så håpefullt ble satt ut rett før påske, måtte hankes inn før de ødela hekken de blåste inn i. Jeg gjorde store øyne her en morgen da jeg tittet ut gjennom kjøkkendøra og oppdaget naboens trampoline helt inntil husveggen deres. Forhåpentligvis ble den flyttet dit med vilje og ikke av vinden, vår trampoline sto i alle fall på stedet hvil. Nå er det helt vindstille, nesten…. og i skrivende stund sitter jeg utendørs med en god kopp kaffe og kjenner sola varme :)  Ja, jeg sitter faktisk i den nærmeste stolen du ser på bildet. Her kommer noen bilder fra hagen vår som fortsatt er vintergrå :)

IMG_6249

Rett før påske tok jeg en runde rundt huset og fikk fjernet alt av planter som har stått i krukkene i vinter. Jeg bruker mye lyng, de står med flotte farger lenge etter at de har tørket ut, men nå hadde de gjort sitt. Tomme krukker er litt stusselig og akkurat nå er det litt stusselig i mine krukker. Uff så kjedelig….. Nå kribler det i fingrene etter å plante sommerblomster, men her midt i landet er det alt for tidlig. På framsiden av huset er det skygge store deler av dagen, det er derfor ikke alle vekster som trives så godt her. Vintergrønne planter er som regel en vinner og sammen med sesongens blomster kan det bli riktig så fint :) Her har sannelig kattekassen sneket seg med på bildet. Jeg prøver så godt jeg kan å venne lillekatt til at det finnes et liv utendørs også. Han er ikke særlig interessert, kan det ha noe med været å gjøre….

IMG_6212-001

Vi er så heldige å ha gode solforhold på tomta vår, og nå skal verandaen gjøres klar til forhåpentligvis varme sommerdager. Takrenner skal renses, og plattinger skal ha sin vår rengjøring. Har du mange krukker stående på plattingene kan det dukke opp grønske i løpet av høsten og vinteren. Det er ikke alltid nødvendig og bruke høytrykks spyler for å fjerne slikt. Jeg kjøpte en ferdig blandet algefjerner spesielt for mose og grønske til stein, plattinger og tak i fjor. Jeg sprayet det på da det var oppholdsvær, og lot det tørke. Deretter lot jeg regnet gjøre arbeidet og dagen etter var alt borte. Er det lenge mellom regnbygene der du bor, kan du spyle av med vanlig hageslange. Vi brukte det også mellom steinene på gårdsplassen, der hjalp vi imidlertid til med en helt vanlig og myk piasavakost. Viivilla har gode råd om stell av terasser.

IMG_6225-001

I dag skal plenen vår rakes og luftes. Har du snø i hagen så har trenden vært at den kan kalkes for å smelte raskere. Husk bare på at alt du strør på snøen forsvinner ned i bakken. Kanskje blir det for mye kalk til plenen. Les denne artikkelen om kalking før du strør det utover plenen din. Under store trær slik som her, blir det mye skygge og mosen trives veldig godt. I år skal det gjødsles!!

IMG_6224

Mange husker nok storbrannene i Trøndelag i fjor. En usedvanlig tørr vinter gjorde naturen vår svært brannfarlig. I år har det sannelig vært motsatt og jeg avslutter derfor med en av vanndråpene jeg møtte på tur hjem fra jobb en dag :) IMG_6372

Nå gleder jeg meg til at det skal bli liv og farger rundt huset og i hagen igjen. Enn så lenge får vi fikse og ordne og gjøre klart til at de skjøre spirene på nytt skal dukke opp fra den varme jorden. Det første bildet har jeg tatt før jeg plantet ut påskeliljer og stemor som nå står så flott i den varme solkroken. Det innlegget kan du se «her». Nå er det i alle fall våronn i hagen min :) Ha en strålende lørdag!

 

2 thoughts on “Våronn i hagen

  1. Valentina says:

    Hei!
    Tusen takk for de fine tips og inspirasjon du deler med oss på bloggen din.Det er veldig nyttig for meg.
    Ønsker deg en riktig god helg.
    Hilsen,Valentina

Comments are closed.