Vi tok av fra E6 og fikk en fantastisk naturopplevelse – Bølareinen

Vi har nettopp vært i Namsskogan familiepark og er på tur hjem. Men, siden vi har god tid finner vi ut at vi skal ta en liten omvei. Vi vinker farvel til E6 og svinger av til Snåsa som ligger så vakkert til ved enden av Snåsavatnet i Nord-Trøndelag. Er du en av de som har blåst forbi på Snåsaheia for å komme raskest mulig sørover, neste gang bør du slakke på farten og svinge av E6. Er du på tur nordover så kan du svinge av ved Steinkjer, og er du på tur sørover så tar du altså av ved Snåsa slik vi gjorde. Vi kjører langs vannet, og legger merke til mange gårder, åkrer, hytter hus og vakkert landskap. Her er det skiltet både på norsk og samisk. Første stopp på turen vår er Øyingen, her kjøpte vi vår første hytte da barna var små. Det er et vakkert fjellområde i Steinkjer kommune, høyeste toppen er Brannheiklumpen som er 818 m høy. Vi har lenge snakket om å ta turen tilbake og se om hytta “vår” som vi solgte for 8 år siden :) Det er merkelig å stå her igjen og se at inngangen til stien “vår” ligger her, som den alltid har gjort. Jeg titter ned på stien mens vi går oppover, så rart, jeg kjenner igjen røtter og steiner som om det bare er noen uker siden jeg var her sist.

IMG_9202

Det er ingen hjemme på hytta, jeg tar noen bilder, men velger å ikke legge de ut her :) Den er nymalt, et lite påbygg er kommet til og det er bygd ny platting foran hele hytta. Jeg sniker meg opp og tar et bilde av utsikten. Jeg trodde kanskje jeg kom til å bli litt nostalgisk, men en epoke er over, vi hadde mange flotte turer hit og skal gjemme på minnene. Nå skapes nye minner andre steder som min datter har sagt ved en tidligere anledning.

IMG_9210

Vi klapser mygg og knott og drar videre på vår ferd. Neste stopp er Bølareinen. Her har vi stoppet noen ganger før, men vi har aldri gått hele runden på området slik vi gjør i dag. For en fantastisk opplevelse det ble. Sola skinner, det er sommer og varmt og skogen ligger der og ønsker oss velkommen inn i et område der vi vet det bodde mennesker for 6000 år siden. Det dufter skog, lyng og jeg trekker pusten så langt som det er mulig, jeg vil holde fast på den gode stemningen.

IMG_9241

Plutselig er vi der, ved helleristningen. Bølareinen er risset inn i berget, vi knipser bilder, vi må bort og kjenne og vi kan nesten ikke tro at denne reinen ble risset inn i steinen av et menneske som levde for 6000 år siden.

IMG_9217

Rett ved siden av buldrer en foss, små vannperler kaster seg over oss og gir oss litt nedkjøling denne varme kvelden. Det glitrer og blinker og så leser vi at det skal finnes en helleristning av en bjørn også her. Men vi klarer ikke å se den….. Derimot ser vi så vidt vage konturer av en skiløper og en fugl, du verden, dette er spennende.

IMG_9226

Men nå må vi videre, vi skal på leting etter boplassen som en gang var her. Før vi tar på tur må vi vite hvordan vi skal føre oss….

IMG_9236

Vi går innover i en mosekledd skog, stopper ved skilt som viser oss hvor fangstgropene var, og så bærer det litt oppover og plutselig er vi der. Her bodde det mennesker for mange tusen år siden, akkurat her. Vi lurer på om det var is eller vann som gikk helt fram til boplassen, vokste det trær her eller var det helt bart…. Ja, det er lett å undre seg når man står her og lar inntrykkene strømme inn over seg.

IMG_9239 IMG_9240

Nå er vi litt slitne, det har vært en lang dag og vi vil egentlig bare komme oss tilbake til bilen, det er jo et stykke igjen før vi er hjemme. Men vi vil liksom ikke helt slippe taket i dette stedet, et skilt peker mot utsikten. Hvordan ser det ut der da mon tro, vi trekkes mot skiltet og klarer ikke å la være, vi må videre, vi må sjekke utsikten :) På vei dit finner vi dette stedet….

IMG_9244Her kan vi nok sette oss ned og drømme oss litt bort, men vi er alt for ivrige på å finne fram til utsikten og vips, så er vi der. Her får dere et lite glimt av hva dere har i vente, dere som tar turen til Bølareinens rike. Dette må dere ikke gå glipp av :) IMG_9250

Men nå er vi klar for hjemtur og den tar vi på Steinalderstien. Snart er vi nede ved Bølabua igjen, om du er der innenfor åpningstidene kan du både kjøpe deg mat, drikke og noen souvenirer. Ble du litt interessert i dette området kan du lese mer om det samt få veibeskrivelse på VisitInnherred.   

IMG_9251

Vi er nede på parkeringsplassen, et tysk par har parkert bobilen sin her og gjør seg klar for overnatting. De er heldige som får bo her i natt, de kommer nok til å sove ekstra godt her hvor historien er så sterk.

Klem fra Nina