Villa Fredheim – Svalbard

Villa Fredheim ligger på Svalbard og lever nok ikke opp til villanavnet etter vår målestokk :o) Imidlertid er dette den største av fangsthyttene på Svalbard og rommet i mange år fangstmannen Hilmar Nøis og hans kone Helfrid. Hilmar Nøis ble født i 1891 på Andøya. Helt tilfeldig får jeg vite at denne mannen som er blitt en legende på Svalbard, er søskenbarnet til min mormor, altså har jeg en spennende fangstmann i min slekt :o) Scooter turen vår gikk via Sassendalen hvor Villa Fredheim ligger. Det var derfor en helt spesiell opplevelse for meg å være her og høre historien om denne mannen og hans to koner. Hva er det egentlig som får en mann til å bosette seg i isødet og attpåtil får med seg sine koner på dette. Jeg kan ikke svare på det, men vi kan nok ane både det ene og det andre gjennom historiene vi blir fortalt. Kongen av Sassendalen ble Nøis kalt og vår egen kronprinsfamilie bodde her i flere uker en sommer. Det kan du lese om her.

IMG_7784-001

Etter noen mil på snøscooter i hvitt, hvitt landskap, dukket plutselig Villa Fredheim opp. En etterlengtet pause kunne tas :o)

IMG_7752-001 IMG_7761-001

Villa Fredheim ble bygd i 1924. Hytta har flere rom og to etasjer. Den er ikke representativ for Svalbards fangsthytter da funksjonaliteten på de vanlige fangsthyttene gikk foran estetikken. Tidligere fantes det veranda mot sjøen, den er borte i dag. På loftet var proviantlageret. Hilmar Nøis hadde sin første overvintring på Svalbard som 18 åring i 1909/10. Hans siste overvintring var sammen med kona Helfrid i 1963, da var han 72 år.

IMG_7763-001

Nøis giftet seg med Ellen i 1913. De fikk to barn sammen. Det yngste barnet ble født i hytta som du ser nedenfor. Eller gammelhytta som den kalles. Den ble bygd av Hilmar Nøis onkel i 1911/12. Hytta har en rekke karakteristiske detaljer som viser byggeskikken i den norske overvintringsfangstens pionertid. Særlig gjelder dette veggkledning og isolasjon som er mose som veggfyll, neverkledning på vegger og tak, samt torvvoll opp langs vegger og torv på tak. I juni 1922 fødte Ellen en sønn helt alene i denne hytta, mens Hilmar var på tur for å hente hjelp. Årene alene i Sassendalen ble etterhvert så belastende for Ellen at hun flyttet til fastlandet, de ble skilt noen år senere.

IMG_7787

Nøis giftet seg med Helfrid i 1937. Dette førte til store forandringer i Villa Fredheim, blant annet med ny komfyr, gardiner og tepper. Helfrid hadde til og med blomsterbed utenfor huset. En journalist fra ukebladet Alle Kvinner, besøkte Helfrid på Svalbard og ble slått av den orden og renhet hun hadde der.

IMG_7789

Vi fikk ikke komme inn og se i hyttene, men da vi var på Svalbard museum fikk vi se en kopi av et rom fra fangstmannens hytte.

IMG_7823

Jeg synes det er så spennende å lese historier om mennesker som dette. Sysselmannen på Svalbard har samlet informasjon om Villa Fredheim og fangstmannen. Her er det mye spennende lesestoff. Om du vil kan du lese om det her :o)

Etter å ha lest og sett på bildene igjen fra dette stedet, er jeg veldig glad for at jeg har det så lettvint som jeg har det :o) Nå skal vi sette bolledeig og nyte at det er høstferie. Det gjør ingenting at det er gråvær ute, vi har mer enn nok å kose oss med inne :o) Håper dere alle får en herlig søndag!

 

4 thoughts on “Villa Fredheim – Svalbard

 1. Monica Midtun says:

  Tøff dame på snøscooter :)

  Det var en virkelig flott tur.

  Kos deg med boller- det er alltid kjempegodt, og for en herlig duft

  Ønsker deg en fin dag

  Klemmer fra Monica

 2. Millas blåbærtua says:

  Tenk å bu slik,jamen har vi det flott som har det så lettvint og godt på alle måter,sikkert et tøft liv å leve slik .
  Spennende med historier fra gammelt av.

  Ønsker deg ei fin ny veke!
  Klem fra Lillian

Comments are closed.