Vinterblomst

Jeg skal ikke skryte på meg grønne fingre, men som regel klarer jeg å beholde potteplantene mine veldig fine i mange uker. Men noen planter er vanskeligere enn andre, og noen får jeg absolutt ikke til. Den vakre vinterplanten, Alpefiol, er en av disse. Jeg har prøvd Alpefiol ved flere anledninger. Gang på gang ender jeg opp med bøyde, slappe blomsterhoder og gule blad, gjerne etter bare noen få dager. Men like fullt blir jeg lurt til å kjøpe med meg hjem disse vakre plantene, når jeg finner noen som er frodige og flotte. Så får det heller være at de varer like lenge som en avskåren blomsterbukett her hjemme hos meg :o) Men nå har det faktisk skjedd et mirakel her i huset. Denne søte lille Alpefiolen fikk jeg i gave fra min mor for tre uker siden. Ja tenk, det er hele tre uker siden og fortsatt blomstrer den like vakkert som da den kom i hus :)

DSC_4552

Hva hemmeligheten er, jo dette er den lille Alpefiolen. Etter en del søking på nett så er konklusjonen fra flere blomsterbutikker og hagebloggere, at den lille Alpefiolen er mer robust enn den store :o)

Vanning: Et annet godt råd er å la den tørke bittelitt mellom hver vanning, den skal vannes på skålen med lunkent vann. Vanner du rett på blomsterjorden vil vannet trekke inn i løken og råtne.

DSC_4550

Gjødsling: Bittelitt gjødsling annenhver uke.

Temperatur og lys: Kjølig. Ikke sett den rett over eller ved siden av varmekilder. Min står midt i stua hvor det kommer masse lys fra vinduene. Den trives ikke i skarpt sollys.

DSC_4556

Når bladene begynner å gulne/råtne, slik som det såvidt har begynt å skje på min…. må de fjernes med en gang. Ta tak helt inne ved løken og napp de ut. Blir de stående smitter råten over til de andre bladene.

DSC_4557

Nydelig rosafarger sammen med alt det hvite. Sart og rent :o) Visste du forresten at det er mulig å ta vare på blomsterknollen når blomstringen er over. La den få en hvileperiode med minimalt med vann før du på våren begynner å vanne litt mer :o) Les mer om stell av denne planten hos Viivilla.

DSC_4549

Dette kaffeserviset med gullkant kjøpte jeg i Frankrike for mange år siden. Det blir tatt fram i jula og ved andre anledninger der vi bare skal ha en liten kopp kaffe og en konfekt. Koppene er ikke så store så her er det ikke mengdene som gjelder.

DSC_4558

Jeg liker faktisk å stryke klær, men linduker er veldig greie siden de bare er sjarmerende når de er litt krøllete :o)

DSC_4558-001

Nå er det deilig å være hjemme igjen etter en kort og innholdsrik tur til Oslo. Vi var så heldige å få være med på 200 års jubileumet til Kongsberg gruppen i Oslo spektrum. God mat, masse herlig underholdning, hundrevis av gjester og hedersgjesten var nok kongen :o) En verdig flott feiring av et av landets eldste selskaper. Håper dere alle får en superduper søndagskveld!

4 thoughts on “Vinterblomst

Comments are closed.

Translate »