Vinterens varme gensere

Alpint Damejakke 2017

Jeg husker VM genseren fra 1997

Jeg husker godt VM genseren Trondheim 1997. Mine to eldste sønner fikk den i gave fra mormor. De var mørk mosegrønne med mye mønsterstrikk. Den tiden bodde vi i Frankrike og guttene var 2 og 6 år gamle. De gikk på samme skole og "alle" visste hvem de to norske guttene var. Flere ganger ble jeg stoppet av mødre og lærere som lurte på hvilket garn som var brukt, om vi brukte mye ullgarn i Norge, og om det var mulig å få oppskriften. Noen ønsket også å betale dobbel pris for garn og oppskrift, dersom jeg kunne ta det med tilbake på en av reisene til Norge. På den tiden var det ikke mange nettbutikker, Amazon og ebay hadde så vidt startet opp, og produkter fra andre land var nok langt mer eksotisk enn det er i dag. 

Alpint 2017 Herregenser og Damejakke  - gratis oppskrifter

Nå er det meste tilgjengelig på nett og vi kan i tillegg glede oss over mange gratis strikkeoppskrifter. Årets alpin genser og jakke er intet unntak. Dalegarn har lagt ut gratis mønster på både Viking dame jakke og Viking herre genser. Det er kun én farge på årets utgave, men til gjengjeld er det en god del mønster og små detaljer som gjør den spesiell. Mønsterelementene er bygd på Viking-symbolikk. Runene på ryggen symboliserer ”beskyttelse” og ”seier”, mens strukturmønsteret over skulderpartiet og overermene sammen med pilspissene langs glidelåsene symboliserer en beskyttende rustning.

Garnet som er benyttet er Cotinga, ​som består av 30 % alpakka og 70 % superwash merinoull, som skal være både mykt, luftig og kløfritt. I tillegg er det brukt ren Alpakka. Oppskriftene kan du laste ned som pdf og printe ut ved å klikke på linken under bildene. 

VM genseren Lahti 2017 finner du i utgaver for både barn og voksne. I tillegg er det laget luer til hele familien dersom du ikke orker å gå i gang med gensere. Genseren er strikket i Daletta, som er 100 % ren ull, superwash. Mønster og farger er identiske med genseren det norske landslaget bruker under vm. 

Peace genseren fra Dalegarn

Tils slutt i dag tar jeg også med bilder og link til mønsteret på Peace genseren. Lenge var det ikke mulig å få tak i oppskriften for å strikke denne selv. Genseren er designet av Randi Sunde i forbindelse med Vinter Ol i Italia i 2006. Temaet for OL var Peace & Harmony. 

I følge Dalegarns hjemmeside, skulle Peace ha tydelige røtter i norske mønstertradisjoner, med nøye tilpassede ornamenter der åttebladrosa – og da spesielt den hjerteformede – er hovedelementet. Genseren ble et mesterstykke, og et uttrykk for høy designfaglig kompetanse.

Jeg må si som det også står på hjemmesiden til Dalegarn, om du setter i gang med denne genseren så har du mange timer med strikking ​foran deg. Når genseren er ferdig har du all mulig grunn til å være stolt, et mesterstykke er ferdig.