Vinterpalasset i St.Petersburg, gull, masse gull

Nyttårsaften, en av de dagene i året da middagsbordet skal skinne litt ekstra og gjerne med pynt i gull. Jeg synes derfor det er midt i blinken å invitere dere med til en liten omvisning i Vinterpalasset i St. Petersburg.

Om du noen gang skal ta turen til denne byen, vil jeg anbefale deg at du setter av noen timer i Vinterpalasset. Palasset er enormt, et fantastisk byggverk i barokkstil. Det er en del av museet Hermitage som samlet består av 6 bygninger. Museet har over 3 millioner kunstverk, bare en brøkdel av disse er utstilt om gangen og da i hundrevis av rom :o) Jeg leste en plass at dersom du skal bruke 1 minutt på hvert kunstverk, må du gå der sammenhengende i 8 år….

Vi vandret rundt dette vakre bygget for å finne inngangen og jeg trodde vi var kommet riktig da vi så dette… Men, neida, dette var bare en av sideinngangene :o)

IMG_0258

Her er hovedinngangen…..
Vinterpalasset1
Det sies at dersom køen rekker fram til disse store sorte portene, må du belage deg på å vente en time til før du slipper inn. Dersom køen rekker til midt utpå den brosteinsbelagte plassen, vil det ta to timer.
IMG_0260
Vi besøkte vinterpalasset rett før jul i år. Det var ingen køer her og vi slapp raskt inn i varmen. Dersom du kommer hit i høysesongen kan det være lurt å kjøpe billetter på nettet og printe ut disse på forhånd.

Nede i kjelleren er det garderobeplass for ca 4000. Jeg anbefaler deg å henge av deg ytterklærne her dersom du er her på vinterstid. Vær også forberedt på at du skal gjennom en sikkerhetskontroll med gjennomlysning av vesker og pipekontroll som på flyplasser. Dette må du gjennom når du skal ut også.

Nå skal vi bare inn i denne bygningen så er vi der snart :o)

IMG_0259

 

Etter billett og sikkerhetskontroll kom vi inn til denne trappa. Jeg overdriver ikke når jeg sier at her mistet jeg pusten. Det var rett og slett overveldende. Det var enormt og det var ufattelig vakkert. Bildene på min mobil greier ikke å gjengi det storslåtte, men jeg gjør et forsøk.

IMG_0262

Her er en av detaljene fra trappa :o) Du ser den igjen på bildet ovenfor. Tenke å skride ned denne trappen i de kjolene de hadde på tsarenes tid :o)
IMG_0263
Jeg tok til venstre i hovedtrappen og ble møtt av ett enda mer overveldende syn.
IMG_0268
Her har jeg bare snudd meg litt i trappen og kunne skue utover de vakreste ornamenter og malerier i hvitt, gull og marmor.
IMG_0267
Her en detalj fra det vakreste rekkverk :o)
IMG_0269
Vel oppe i 2.etasje gikk vi fra det ene rommet til det andre og ble møtt av enorme malerier av fordums herskere. Det var ikke fritt for litt fnising da vi så stramme karer i hvite langunderbukser og pomp og prakt, den ene rundere enn den andre :o) Vi passerte enorme gobeliner, vakkert vevd i varme farver. Store kister med utskjæringer og nydelige farver. Bord og stoler fra prakttiden til tsarene.
I ett av rommene fant vi denne nydelige, forgylte fuglen i ett gullbur. Vakkert.
IMG_0272
Og her er vi i selve tronsalen :o) Et enormt rom selvfølgelig og det ligner faktisk på det rommet der Paven tok i mot sine geistelige nå rett før jul.
IMG_0273
Slike enorme dører som er synlig bak i bildet var det en av på hver side av stolen, og en enda større en i enden av rommet. I rommet foran inngangen ser jeg for meg at de besøkende satt og ventet på audiens hos sin tsar… mens de ble betraktet av alvorlige herremenn som hadde fått sitt portrett malt og nå henger på veggen i rammer. Det var rett før jeg trodde maleriene skulle begynne å snakke til oss, i ekte Harry Potter og Galtvort stil :o)
vinterpalasset2
Her en detalj fra taket i tronsalen. Det finnes utallige lyskroner i palasset, den ene større og mer fantastisk enn den andre.
IMG_0274
Det var ikke lov å bruke blits inne og det var også fotoforbud i noen av rommene, derfor må en bære minnene inni seg og det skal jeg gjøre. Jeg har aldri i mitt liv opplevd noe så flott.
 Vi besøkte avdelingen for fransk kunst der vi fikk oppleve Renoir, Gauguin, Chagall osv. Vi så også verker av Rembrandt, Picasso og DaVinci. På vei fra den avdelingen måtte vi over en svalgang og ble møtt av dette synet. Det er som å se inn i et vintereventyr. Helt nydelige vinterfarger.
IMG_0276
Museet inneholder også egyptiske mumier, (den har jeg drømt om i ettertid…) angrer nesten på at jeg gikk inn i det rommet… Er du interessert i gresk og romersk historie finnes det ufattelig mye å se på.

Jeg bare må ha med litt historisk fakta – fritt etter Wikipedia :o)

Vinterpalasset, bygning i Sankt Petersburg i Russland der de forhenværende tsarene residerte. Palasset kjennes igjen på sin grønne fasade i barokkstil.
Sin nåværende utforming fikk det mellom 1754 og 1763 da det ble bygget som vinterresidens for de russiske tsarene. Arkitekt var Bartolomeo Rastrelli. I 1905 var området rundt palasset åsted for en massakre da Tsarens soldater skjøt på fredelige demonstranter, en hendelse som ble kjent som den blodige søndagen, det er anslått at om lag 1 000 ble drept eller såret.
Etter februarrevolusjonen 1917 tjente det som hovedkvarter for den provisoriske russiske regjeringen. Deretter ble det stormet av Bolsjevikene, hvilket utgjorde begynnelsen på oktoberrevolusjonen.
Jeg håper dere har hatt litt glede av denne kulturelle omreisen i et av verdens mest fantastiske byggverk. I morgen er det nattehimmelen vår som skal skinne opp i alskens fantastiske farver.  Jeg ønsker dere en god søndag!
EBFCBFD952F9BCAA999C2D46AE2AFA20

 

6 thoughts on “Vinterpalasset i St.Petersburg, gull, masse gull

  1. Anonymous says:

    Heia. Så flott at du blogga å så flotte bilda å minna du må ha. Vinterpalasset var nok en fantastisk skue. Klem fra Mari-Ann.

Comments are closed.